lauantai 18. kesäkuuta 2016

Antwerpen, Belgia.

Matka Brysselistä Antwerpeniin kestää junalla 34 minuuttia - periaatteessa. Minun matkani kesti noin kaksi tuntia. Jossain oli tapahtunut onnettomuus ja jouduimme odottelemaan asemien välillä raiteen vapautumista. Juna ei päässyt Antwerpen Centralille, vaan jouduin vaihtamaan junaa ja odottelemaan puolisen tuntia Berchemin asemalla.

Antwerpenin asemarakennus oli tyrmäävän kaunis. Punaisin rautapylväin katettu ratapiha oli suorastaan majesteetillinen ja itse asemarakennus kullattuine kelloineen ja veistoksineen mykistävän kaunis. Siihen sitten kauneus vähäksi aikaa loppuikin.

Ulkona satoi kaatamalla vettä. Viimeisen kolmen viikon aikana Belgiassa on satanut melkeinpä joka päivä. Olen sinnitellyt ilman sateenvarjoa, mutta nyt täytyi antaa periksi. Kahdessa ensimmäisessä kaupassa oli vain 'rumia' sateenvarjoja, enkä perfektionistina voinut kelpuuttaa niitä. Mieluummin kastuin ja jatkoin täydellisen sateenvarjon metsästystä. Kelvollinen löytyikin pian kohtuuhintaan ja - yllätys, yllätys - kun tulin ulos kaupasta, sade oli loppunut. Klassista. Mutta ostos ei todellakaan ollut turha; päivän aikan tarvitsin varjoa useammankin kerran.

Sekä asemarakennus että sateenvarjot saivat minut miettimään kauneutta/rumuutta. Miksi valmistetaan rumia esineitä  - kuka niitä haluaa käyttää? Tai rumia taloja, eihän kukaan halua sellaisissa asua. Vaikka tekniikka ja materiaalit ovat kehittyneet valtavasti vuosisadan takaisesta, ovat rakennuksen muuttuneet aina vaan rumemmiksi. Sekö sitten on kehitystä? Taitavat ahneus ja ammattiylpeyden puute olla vallalla. Kaikki pitää saada valmistettua mahdollisimman halvalla ja myytyä mahdollisimman kalliilla. Myös käyttöikä esineellä kuin esineellä on nykyään hävyttömän lyhyt. Ja mitäänhän ei enää kannata korjata.

No, matka jatkui Antwerpenin rumaa (anteeksi sanavalintani) pääkatua pitkin kauniiseen vanhaan kaupunkiin. Lauantaipäivänä kadut olivat täynnä ihmisiä; silmiinpistävästi turistiryhmiä sekä belgialaisia jalkapallofaneja. Tänään Belgia, The red devils, pelaa Irlantia vastaan EM-kisojen alkulohkon ottelussa. Tunnelma on jo nyt taivaissa, mitähän se onkaan matsin aikana.


Antwerpen on Belgian muodin mekka, eikä sitä suotta kutsuta Fashion Cityksi. Täältä löytyvät kaikki huippubrändit, joita ei edes Brysselissä ole. Tärkeitä Antwerpenille ovat myös satama ja timanttiteollisuus. Kaikki nämä kolme tekijää takaavat Antwerpenin kansainvälisyyden. Satamasta johtuen myös Merimieskirkolla on ollut pitkään toimipiste Antwerpenissä. Toiminta kuitenkin kuihtui vuosien varrella. Merimiehillä ei enää ole mahdollisuutta viettää aikaa maissa ja kirkon läheisyydestä puuttui rekkaparkki, joten rekkakuskitkaan eivät helposti päässeet sinne. Kirkon toimipaikka lopetti Antwerpenissä toimintansa viime vuonna, mutta toiminta jatkuu edelleen Brysselin kirkon alaisuudessa.

Belgia muuten voitti Irlannin 3-0.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti