perjantai 15. heinäkuuta 2022

 Parga, Kreikka

Pargan rantakatu on keskeinen paikka kaupungissa. Päivisin aika rauhallinen, iltaisin täynnä turisteja. Rannassa on kymmeniä ravintoloita, mutta perinteistä kreikkalaista tavernaa en täältä onnistunut löytämään. Vanha kaupunki nousee ylös rannasta ja sieltä löytyy lisää ravintoloita ja myös kauppoja; lähinnä matkamuistomyymälöitä. Ylhäällä kukkulalla on 1200-luvulla rakennettu Venetsialainen linnoitus, nyt raunioina. Kukkulan toisella puolella on Valtosin ranta aurinkotuoleineen ja vesiaktiviteetteineen. 

Krionerin ranta sijaitsee vanhan kaupungissa. Siitä pääsee uimaan läheiseen saareen, jossa on Neitsyt Marialle pyhitetty kirkko. Ravintolat on lounasaikaan tyhjillään, turistit eivät kuulemma käytä enää rahaa samalla tavalla kuin aiemmin. Taitavat muutenkin olla päiväsaikaan retkillä ja rannoilla.

Green Bakery-leipomo/kahvilasta tuli suosikkipaikkojani. Se sattui sopivasti työmatkani varrelle ja iltapäivällä väsyneenä se houkutteli herkuillaan, erityisesti baklavallaan. Myös perinteiset feta- ja pinaattipiiraat tuli testattua ja hyviksi havaittua. Leipomoita Kreikassa tuntuu olevan kaikkialla ja kaikissa suurin piirtein sama valikoima.

Ankkuriaukio on keskeinen paikka. Se kohdalta lähtevät venetaksit ja päiväristeilijät Joonianmerelle. Yhden kalastusaluksen olen satamassa nähnyt. Vesitaksilla oli kiva mennä Valtosin rannalle, kolmella eurolla, ja näin välttyä muutamasta sadasta rappusesta kukkulan yli. Vielä viime vuonna tästä lähti laiva Korfulle mutta ei enää tänä kesänä. Nyt pitää mennä Igumenitsaan, jonne matkaa on vain 45 kilometriä mutta silti paikallisbussi köröttelee sinne toista tuntia pikkukylien kautta kulkien.

Pargassa maanantai ja perjantai ovat toripäiviä. Rantakadun lisäksi kylällä on yksi pääkatu, Livada Spyrou. Mutta paras maamerkki on läheinen taksiasema. Pargassa on pula takseista ja hinnat ovat nousseet 15-20% viime kesästä. Tolpalla on usein jono asiakkaita ja kun taksi saapuu, jaetaan se samaan suuntaan menevien kesken. Hintaahan ei jaeta, vaan kuljettaja veloittaa jokaiselta seurueelta erikseen saman hinnan. Taksien markkinat, maksa tai kävele.


Pargassa riittää mäkiä ja rappusia. Pienet kujat ovat viehättäviä ja vanha kaupunki on valjastettu turismille. Täällä vain kaksi ravintolaa ja vain yksi marketti on avoinna ympäri vuoden. Toinen marketti löytyy kolmen kilometrin päästä keskustasta. Kaupunki on siisti, mitä nyt rähjäisiä taloja siellä täällä odottaa kunnostajaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti