sunnuntai 20. maaliskuuta 2022

 Monte, Madeira





Monte on Funchalin kaupunginosa, joka sijaitsee 550 mmpy ja kolmen kilometrin päässä linnuntietä rannikolta. Funchalista Monteen pääsee paikallisbussilla numero 20 tai sitten kaapelihissillä keskustasta. Ja menee sinne myös hop on-hop off-bussi. Alas pääsee pienen matkan vaikka korikelkalla. Aiemmin korikelkalla pääsi Funchaliin saakka, nyt vain kaksi kilometriä Livermentoon asti. Matka kelkalla kulkee alaspäin jyrkkää, mutkikasta alamäkeä, ajotietä pitkin. Iso-Britannian pääministeri Winston Churchill oli tuttu näky Madeiralla. Hän kävi maalaamassa ja sunnuntaikävelyillä Montessa mutta asui aina hotelli Ritzissä Funchalin keskustassa. Korikelkalla lasketellessaan oli hän kuulemma sanonut saaneensa elämänsä kyydit. Nauru on herkässä kelkkailijoilla tänäkin päivänä. 







Montessa  on noin 6700 asukasta, se on Funchalin esikaupunkia mutta vaikuttaa pikkukylältä. Nossa Senhora do Monte -kirkko on Madeiran tärkein pyhiinvaelluskirkko. Elokuussa vietettävän Neitsyt Marian taivaaseenastumisen päivänä hartaimmat uskovaiset kiipeävät kirkon 74 rappusta polvillaan ylös. Madeiralla jokaisella kylällä ja kaupungilla on oma suojeluspyhimyksensä, joita juhlitaan ja palvotaan uskollisesti vuosittain. Neitsyt Maria on koko Madeiran saaren suojeluspyhimys.

Monten suurin nähtävyys - sekä kooltaan että maineeltaan - on trooppinen puutarha. Sinne kannattaa ottaa mukaan tukevat jalkineet, juomapullo ja hyvä kunto. Puutarhasta lisää seuraavassa tekstissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti