lauantai 26. maaliskuuta 2022

 Referta, Madeira


Levadan varrelta

Madeiralla riittää levadoita joka lähtöön; on helppoa, keskitasoista ja vaikeaa. Levadat ovat 1400-luvulla rakennettuja kastelukanavia, joita pitkin vesi johdettiin vuoristosta alas viljelmille. Levadojen viereen on luonnostaan syntynyt polkuja, ensiksi rakentajien ja sitten asukkaiden toimesta. Edelleenkin vuoren rinteillä asutaan ja viljellään maata terassiviljelmillä erittäin haastavissa oloissa. Madeiralaiset eivät itse levadoilla vaella, se on täysin turistien hupia. Merkittyjä levadoita on noin 50 ja kaikkiaan niitä on noin 200 kappaletta. Kilometrejä kertyy yhteensä 2 100. Levadat ovat noin 60 cm leveitä ja saman verran syviä.

Madeiralla on ammattikunta jota ei taida löytyä muualta maailmasta: levadeirokset. Heidän tehtävänään on huolehtia levadoitten kunnosta ja veden laadusta. He myös laskevat vettä sopimuksen mukaan maatiloille. Levadat ovat aluehallinon omaisuutta ja niitä hallinnoi vesi-instituutti. Maanviljelijät tilaavat sieltä vettä ja maksavat siitä sitten kulutuksen mukaan, noin 10-50 euroa per vuosi.

Refertan kylästä lähtee Levade do Castelejo eli Linnan levada. Se on kymmenen kilometriä pitkä, mutta meidän porukka kulki vain osan reitistä, noin kuusi kilometriä. Aikaa tuohon matkaan meni kaksi tuntia. Tällä levadalla ei ollut paljon korkeuseroja ja enimmän matkaa polku oli suht leveä = puolisen metriä. Polku oli yön sateitten jälkeen hieman mutainen, varovasti sai kulkea. Tässä kuvia matkan varrelta.

Jokainen kaistale on hyödynnettävä. Tässä salaattia kasvamassa levadan vierellä.



Nämä linnunpelättimet olivat kuin suoraan kauhuelokuvasta. 

Maatalon pihalle oli emäntä laittanut banaaneja ja appelsiineja myyntiin 0,50 euron kappalehintaan. Hän katseli tyytyväisenä parvekkeelta kun hedelmät hävisivät tynnyrin päältä turistien suihin. 



Opas ja opaskoira. Tämä uskollinen levadakoira liittyi seuraamme viikottain ja saattoi meidät parin kilometrin matkan vaelluksen loppupisteeseen. Se jäi odottamaan kun nousimme bussiin ja jolkotteli sitten takaisin kotiinsa levadan varrelle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti