sunnuntai 13. maaliskuuta 2022

 Funchal, Madeira





Tänään lähdin MAMMAan mutta päädyin NINIin. Tarkastin ennen lähtöä että modernin taiteen museo avautuu sunnuntaina kello 10.00. No ei avautunut, on koko sunnuntain kiinni. Uusi suunnitelma. Netin mukaan NINI design center on avoinna joka päivä klo 11.00-00.00. Tuo aika tuntui uskomattomalta, mutta totta se oli. 

NINIssä on ravintola, kahvila ja kokoustiloja sisustustoimiston ja designmyymälän lisäksi. NINI on yhtä kuin sisustussuunnittelija Nini Andrade Silva. Tai oikeastaan Nini on sisustussuunnittelija, kuvanveistäjä, maalari, kalustesuunnittelija, korusuunnittelija, keraamikko, ravintoloitsija, luennoitsija, hyväntekijä... Siis varsinainen renessanssipersoona. 62-vuotias NINI on kotoisin Madeiralta ja asuu edelleenkin täällä, pienessä merenrantakylässä Funchalin ulkopuolella. On hänellä toimisto Lissabonissakin ja työmailta ympäri maailmaa. Hänet on palkittu useaan otteeseen ja Portugalin presidentti myönsi hänelle vuonna 2011 kunnianimen Grau Oficial da Ordem Infante D Henrique, joka voisi suomennettuna olla Pyhän Henrikin ritarikunnan arvonimi. Aikamoinen daami, ei mikään turha täti.

NINIä on inspiroinut työssään meren sileiksi ja pyöreiksi hiomat pienet kivet, englanniksi pebble. Suomeksi ei ole oikein olemassa sanaa kuvaamaan tuota tietyn tyyppistä kiveä. Tuo muoto ja pinta näkyvät niin hänen maalauksissaan ja veistoksissaan kuin huonekaluissakin. NINI design center sijaitsee upealla paikalla Funchalin satamassa kallion päällä. Aivan loistava sijainti, joka omalla tavallaan kuvastaa myös NINIn filosofiaa. Täältä voi käydä katsomassa lisää kuvia ja kertomuksia  http://www.niniandradesilva.com/en.


Ravintolasta on huikea näköala satama-altaan yli Funchaliin. Vastakkaisella rannalla näkyvä matala ruskea laatikkomainen rakennus on CR7 eli Christiano Ronaldon hotelli, ravintola ja museo.





Sun pebble eli Aurinkokivi. Tuossa voi ihanasti loikoilla joko pehmeällä kankaalla tai sileällä kivellä.



Keraaminen banaanirasia.




Näkymä NINIn aulasta.























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti