tiistai 22. syyskuuta 2020

Tallinna, Viro






Tallinnan vanha kaupunki 

Mulla ei ollut tarkoitus kirjoittaa blogia tältä Tallinnan reissultani. Kuitenkin innostuin Tallinnasta, jopa ihastuin siihen uudelleen, ja en malta olla jakamatta sitä. Tallinnasta, etenkin vanhan kaupungin rauhasta voi nyt nauttia, kun täällä koronan takia eivät turistilaumat parveile. Kaduilla saa kävellä itsekseen eikä muita ihmisiä tarvitse väistellä. Mieli lepää kun meteli ja äänet ovat poissa. Kaunis arkkitehtuuri korostuu ja kaupunki näyttää kauniilta. Sääkin suosii, aurinko paistaa ja syksy tekee tuloaan.

Todellisuus kuitenkin iskee nopeasti. Useat liiketilat ovat tyhjiä ja niissä jotka vielä ovat auki, on loppuunmyynnit meneillään. Ainoastaan suuret kansainväliset liikkeet toimivat normaalisti ja esittelevät syysuutuuksiaan. Terassit ovat tyhjillään ja ravintoloissa on alennusmyynnit: kaikesta ruuasta -50%. Täällä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi ihmisiä että bisnekset pärjäisivät. Kaduilla kuulee lähinnä viroa ja venäjää, jonkin verran suomea mutta eipä juuri muita kieliä. Kotimaan matkailu ei Viroa pelasta, eikä valtio toistaiseksi tue yrittäjiä tarpeeksi. Vanhan kaupungin lisäksi Tallinnaan on tullut uusia houkuttelevia kaupunginosia, joihin varsinkin nuoren laittavat yrityksensä. Telliskivi, Noblessner, Rotermanni... ja Kadriorg, jossa majailen.

Torit ovat auki ja paikalliset maatuskat kauppaavat itse keräämään kukkia, marjoja ja sieniä. Ostin iltaruuaksi sieniä, tuttuja tatteja ja kanttarelleja. Pieni pussi maksoi euron ja siitä sain kaksi annosta sienikastiketta. Herkullista oli, mutta yöllä vatsa oli eri mieltä. Heräsin ikävään vatsa- ja selkäkipuun; ruokamyrkytys. No, ei kun vessaan ja oksentamaan, siinähän se aamuyö meni. Yön tunteina ehdin sängyssä valvoessani tutkia Viron terveydenhuoltoa. Hälytusnumero on 112 kuten Suomessakin ja suomalaiset ovat oikeutettuja käyttämään Viron julkista terveydenhuoltoa. Eurooppalainen sairaanhoitokortti mukaan, mutta jos se on unohtunut kotiin, ei hätää, kotiin palattua voi kulut hakea Kelasta takaisin. 

Seuraavana aamuna olin jo kunnossa mutta todella väsynyt. Taitaa tulla paastopäivä, ruoka ei vielä maistu ja muutenkin vähän hutera olo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti