tiistai 22. syyskuuta 2020

 Tallinna, Viro













Kadriorg, Kadrioru, Kadriorgu - kaupunginosa, puisto ja palatsi

Valvotun yön jälkeen olin aamulla väsynyt. Ruokamyrkytys vei voimat, mutta muuten olo on onneksi suht terve. Aurinko paistoi, joten ajattelin käydä pienellä kävelylenkillä läheisessä Kadriorgin puistossa. Kartalta katsottuna se oli sopivan lähellä ja sopivan pieni. Puisto oli niin kaunis että sain siltä uutta energiaa ja inspiraatiota siellä kulkiessani. Kävelypolkujen lisäksi siellä oli kastelukanavia ja pieniä suloisia siltoja. Lammen keskellä oli saari ja siellä romanttinen, valkoinen huvimaja. Veistoksia ja värikkäitä kukkaistutuksia on kaikkialla, ei pelkästään tässä puistossa. Kahvila on auki ja sen terassi on yllättäen täynnä. Lapsiperheet olivat päiväkävelyllä ja pyöräretkillä.


Puisto oli viehättävä, ja suuri. Oli pakko jatkaa matkaa ja katsoa mitä muuta siellä on. Hämmennys oli valtava kun saavuin Kadriorgin palatsin pihalle! Kuin olisin saapunut viime vuosisadan Venäjälle, keisarin palatsiin. No, melkein saavuinkin. Mahtavan barokkipalatsin rakennutti tsaari Pietari Suuri vuonna 1725. Pihan istutukset ja suihkulähteet ovat vertaansa vailla. Nykyään siellä on Viron taidemuseon ulkomaalaisen taiteen osasto.

Kun puistoa jatkaa eteenpäin, tulee vastaan aita ja suljetut portit. Ei ihme, sillä aidan takana on Viron presidentin virka-asunto. Asuntoa vartioi kaksi sotilasta sekä lauma mehiläisiä - ystävällisiä sellaisia, kuulemma. Palatsin edessä on kolme mehiläispesää, joista saadaan laadukasta hunajaa sekä näin lisätään tietoisuutta mehiläisten tärkeydestä meille ihmisille ja ekosysteemille.

Ja kun vielä jatkaa matkaa, puiston eteläpuolella kohoaa jyhkeä KUMU eli Eestin Taidemuseo. Suomalaisena voi hieman rintaansa röyhistellä, onhan KUMU suomalaisen arkkitehdin Pekka Vapaavuoren suunnittelema. Siellä on perusnäyttelynä Viron taide 1990-luvulla. Aikamoinen pläjäys, ihan huimaamaan rupesi, sen verran värikkäitä ja äänekkäitä teokset olivat!
 
Täytyy vielä kehua Kadriorgin kaupunginosan kauneutta. Vanhat puutalot on säilytetty ja kunnostettu hyvällä maulla. Uudet rakennukset on saatu hienosti sovitettua katukuvaan. Vaikka täällä on useita tyylejä ja aikakausia rinnakkain, ovat ne sopusoinnussa keskenään. Lehmusrivistöt varjostavat katuja, tunnelma on suorastaan romanttinen. Tätä voisi varmaan kutsua Tallinna puutarhakaupunginosaksi. 






1 kommentti:

  1. Mitä kuuluu?Mulle kuuluu nyt vähän surullisia uutisia,mutta kyllä tästä selvitään.

    Hyvää Joulua ja terveyttä!

    Hannele

    VastaaPoista