torstai 24. syyskuuta 2020

 Tartto, Viro












Pikkukaupungin tunnelmaa

Junalla matka kestää pari tunti Tallinnasta Tarttoon. Junalipun saa ostettua netistä, asemalta tai junasta. Asemalla lipunmyynti ei onnistunut, järjestelmässä oli jotain vikaa. Junassa kokeilin lippuautomaattia, mutta siihen minulla olisi pitänyt olla virolainen matkakortti. Tai onhan minulla sellainen mutta tiesin, ettei siellä ole tarpeeksi katetta. Tuon matkalipun olen ostanut R-kioskilta ratikkamatkoja varten. Tallinnassa voi ratikkalipun maksaa myös näyttämällä pankki- tai luottokorttia ratikassa olevaan näyttöön. Erittäin kätevää kun kuljettajat eivät enää myy lippuja.

Mutta junalipun sain lopulta ostettua konduktööriltä, meno-paluu 25 euroa. Juna lähti ajallaan ja kulki aikataulussa. Yllätyin kun junassa on Wi-Fi, joka toimi koko matkan moitteettomasti. Matkalla oli muutamaa pysähdys Tallinnan esikaupungeissa ja maaseudulla. Maisema oli tasaista ja vihreää, lähinnä metsikköä tai ehkä oikeammin ryteikköä.

Tarton asemalta on noin 15 minuutin kävelymatka keskustaan. Tartto on hyvin kompakakti kaupunki; suurin osa kaupoista ja ravintoloista on yhden kadunpätkän varrella. Pohjoispäässä on vanha kaupunki ja etelässä uusi keskusta. Aurinko paistaa ja lämmintä on yhden mittarin mukaan 24*C. Hyvin olisi pärjännyt T-paidalla ja shortseissa, nyt sitten raahaan takkia käsivarrellani. Tarton keskustaa halkoo Emajoki ja eipä voisi olla parempi keli ihailla kaupunkia joenvartta kävellen. Keskustassa on isoja puistoja ja lounasaikaan käyn ostamassa Rimi-marketista eväät - pähkinöitä, täytettyjä munia ja täytettyjä paprikoita - ja menen puistoon piknikille. 

Tartto on opiskelijakaupunki ja se näkyy katukuvassa. Nuoria on paljon, samoin baareja - taitavat jotenkin liittyä yhteen. Kaikkiaan sadantuhannen asukkaan kaupungissa on 20 000 opiskelijaa, ulkomaalaisia opiskelijoita 2 000, niistä suurin osa suomalaisia. Alkuillasta Raatihuoneen aukio alkaa täyttyä ihmisistä. Liekö ollut fuksiaiset kun joukko nuoria innostui tanssimaan Suutelevat opiskelijat-patsaan edessä. Altaan vesi oli värjätty kirkkaan vihreäksi ja uskaltautuipa yksi nuori mies sinne pulahtamaan sukkasillaan.

Leppoisa pikkukaupungin tunnelma  ja hieno sää; täydellisesti onnistunut päiväretki. Illaksi ’kotiin’ Tallinnaan kissaa silittelemään.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti