torstai 24. syyskuuta 2020

 Tallinna, Viro


Rosoinen Telliskivi ja trendikäs Rotermanni

Telliskivi vaan on niin rouhean kaunis alue. Loomelinnak-korttelin ulkoapäin graffitein peitetyt vanhat tehdasrakennukset saivat uuden elämän kun hipsterit ja muut kulttuurin työläiset siirtyivät alueelle kymmenisen vuotta sitten. Valtava neuvostoaikainen tehdaskompleksi oli vuosia tyhjillään ja se on kuin tehty luovan alan toimipaikaksi. Rakennukset ovat Baltian rautateiden entisiä tehdasrakennuksia, niitä on kaikkiaan kymmenen. Luovan alan yrityksiä siellä on pari sataa, lisäksi kymmenisen ravintolaa, pari teatteria, kirppiksiä, kokoustiloja yms. Täältä löytyy niin katuruokaa kuin gourmeetakin, käsintehtyjä jäätelöitä ja oluita. Turistit ovat löytäneet alueen ja niitä tänne nyt kipeästi kaivataan.


Tänään täällä on hyvinkin rauhallista. Sisätilat ovat viimeisen päälle remontoidut, jotkut osat ehkä liiankin kanssa. Designliikkeet ovat tyylikkäitä ja mulle ainakin aika hinnakakaita. Ei nyt ehkä ihan Suomen hintoja, mutta aika lähelle. Selkeästi edullisempaa on ruoka ja kahvit - ja tietysti viima myös. Viikonloppuisin alue herää henkiin, silloin siellä on tapahtumia ja katukirppiksiä. Vuodessa tapahtumia on kuutisen sataa - hurja määrä.

Hienon lisän Telliskiveen tuo valokuvataiteenmuseo Fotografiska, joka avattiin kaksi vuotta sitten. Tänään siellä oli yhden näyttelyn purkupäivä ja koska pääsin näkemään vain kaksi näyttelyä kolmesta, sain lipun puoleen hintaan. Museon ylimmässä kerroksessa on ravintola ja baari, ja terassilta on huikea 360* näkymä alueelle ja Tallinnaan.

Telliskivestä kävelen ’kotiin’ Rotermannin kautta. Alue on moderni, voisi varmaan sanoa trendikäs. Se sijoittuu karkeasti ottaen sataman ja Viru-hotellin välille. Sekin on aikoinaan ollut teollisuusalue ja neuvostoaikaan rakennukset pääsivät rapistumaan pahasti. Hienosti aluetta on remontoitu ja uudelleen rakennettu, rakentaminen jatkuu edelleen. Aue on kuin suuri kortteli joka on täynnä aukioita ja terasseja. Liikenteen äänet eivät sinne edes kantaudu. Rotermannista löytyy hotelleja, merkkiliikkeitä, ravintoloita ja hienoja kuntokeskuksia ja kauneushoitoloita. Vanhassa suolavarastossa on nykyään Viron arkkitehtuurimuseo. Suosikkimyymäläni Rotermannissa Tallinn Design House, josta löytyy paikallisten muotoilijoiden ja käsityöläisten tuotteita. 


















































  




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti