sunnuntai 2. joulukuuta 2018

Ko Sire, Thaimaa


Kokkaamassa Jamesin kanssa, osa 1



Aamulla suuntasimme Phuket townin ruokatorille. Tori avautuu aamulla kolmen maissa ja kauppiaat lopettelevat puolen päivän aikaan. Torilta löytyi kattavava valikoima hedelmiä, vihanneksia, mausteita, kalaa, 
lihaa ja valmiita lounasboxeja. Kalat olivat vielä eläviä, taatusti tuoreita siis. Myös eläviä kilpikonnia ja sammakoita uiskentelee saaveissa. Thaimaalaiset syövät 
pitkäikäisiä kilpikonnia, toivoen näin saavuttavansa myös itse pitkän iän. Toukkia oli tarjolla jonkin verran, maistoipa kollegani torilla grillattuja skorpionejakin. Chilejä oli niin vihreitä kuin punaisia, isoja ja pieniä. Pikkuruinen bird`s eye chili eli piri piri eli thaichili oli valikoimasta vaatimattomimman näköinen mutta kaikkein tulisin. 

Aasialaiset osaavat pakkaamisen taidon. Monet ruuat esim. riisi, kala tai banaani, kypsytetään ja tarjoillaan bambunlehteen käärittynä. Edullista ja ekologista. Tosin muovi on vallannut tilaa bambulta ja thaimaalaiset pakkaavat surutta ostoksensa muoviin ja moneen kertaan. Torilla oli kauniita lounasbokseja, jotka olivat kuin joululahjoja; paperiin käärittyjä ja värillisellä narulla sidottuja. Pieniin (muovi)pusseihin pakatut värikkäät kastikkeet olivat kuin koristeita pakettien päällä.

Odotellessamme kokkausporukkaa koolle, ostimme  
aamiaiskojusta kalakakkuja maistiaisiksi. Hyvää oli, muttei oikein käy suomalaiselle aamiaisesta. Thaimaalainen aamiainen sisältää usein riisiä tai nuudelia, mahdollisesti myös lihaa, kalaa tai kananmunia ja vielä kookosmaitoon tehtyjä pieniä pannukakkuja ja riisikakkusia. Suomalaisesta näkökulmasta tämä on jo tuhti lounas.

Torilta siirrymme Phuketin länsiosaan, Ko Surin saarelle kokkikouluun. Ennen kokkaamista, söimme kevyen aamiaisen, thaimaalaisia hedelmiä, kookoslettuja ja riisikakkuja. Niin torilla kuin aamiaisella, mainio opettajamme James viihdytti ja valisti meitä thaimaalaisen keittiön raaka-aineista ja saloista. Kohta pääsemme itse kokkaamaan!

































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti