keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Hania, Kreeta

 



Kreetalla vappu on työläisten juhla, aivan kuten Suomessakin. Tosin täällä juhla on rauhallisempi, asiallisempi ja perhekeskeisempi. Myös ajankohta voi vaihdella; mikäli pääsisäinen ajoittuu toukokuun alkuun, siirretään vappua myöhemmäksi. Hanian 1866 aukiolta lähti vappukulkue kohti vanhaa kaupunkia iskulauseita huudellen. Ainakin EU:ta ja NATO:a kritisoitiin kovasti. 1866 puisto on nimetty suuren vallankumouksen mukaan, jolloin kreetalaiset taistelivat Turkin hirmuvaltaa vastaan. Ylläolevassa kuvassa   on kuvattuna kreetalainen vapaustaistelija Georgios Kreetalainen neuvostoromanttiseen tyyliin.

Vappua kutsutaan Kreetalla myös Kukan päiväksi kesän alkamisen kunniaksi. Silloin perheet viettävät aikaa yhdessä ja töistä ollaan vapaalla. Vappuna kerätään yhdessä kukkia, joista punotaan seppele ulko-oveen. Seppeleen annetaan olla ovessa juhannukseen asti, jolloin se poltetaan kokossa. Seppeleen tekemisen uskotaan tuovan ihmistä lähemmäksi luontoa ja perinne on alkanut jo antiikin ajalta. Kukkaseppeleitä oli myynnissä myös vanhan kaupungin kaduilla. Ilmapalloja näin vain yhden nipun; Kreetalla vappu ei ole erityisesti lasten juhla. 

Kreetaa kutsutaan Keltaisen kevään saareksi, joka on kaunis ja osuva kuvaus. Keväisin kultapiiskut täyttävät maanteiden varret valtoimenaan, vihreän eri sävyt saavat rinnalleen valoisaa keltaista. Luonto onkin kauneimmillaan näin keväisin, keskikesän kuumuus polttaa maiseman ruskeaksi.




 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti