keskiviikko 30. toukokuuta 2018

Kissamos, Kreeta

 



Kissamos eli entiseltä nimeltään Kastelli on täynnä historiaa; muinaisia raunioita ja upeasti säilyneitä mosaiikkilattioita. Toki se on myös kaunis, noin 4 000 asukkaan kaupunki, joka saa elantonsa lähinnä maanviljelystä. Turisteja kaupungissa on jonkin verran, mutta useimmat taitavat suunnata Kissamokseen päiväretkelle. Haniasta tänne on matkaa vain 40 kilometriä ja bussit kulkevat täällä säännöllisesti ja nopeasti.

Länsi-Kreetan alueella on ollut kaksi merkittävää kaupunkivaltiota minoalaisella aikakaudella; Falasarnan satamakaupunki ja Polyrrhenian vuoristokaupunki. Falasarna kukoisti vuosina 300 - 400 eaa ja Polyrrhenia noin vuonna 1000 eaa. Molemmat kaupungit ovat nyt raunioina, mutta onneksi niistä on saatu pelastettua esineistöä Kissamoksen Arkeologiseen museoon. Myös venetsialais-turkkilaiselle aukiolle rakennetun museorakennuksen alta on löytynyt muinaisia raunioita. Museossa on esitelty alueen elämää esihistoriasta varhaiskristilliseen aikaan. On uskomatonta, millaisia lasi- ja keramiikkaesineitä museon kokoelmista löytyy - kunka ne ovat voineet säilyä lähes ehjinä kaikki nämä vuosisadat, jopa -tuhannet? Myös museossa olevat mosaiikkilattiat ovat suorastaan taideteoksia, vaikka aikanaan niitten päällä on kävelty huoletta. Valitettavasti museossa ei saanut kuvata, mutta tuon aiemman linkin kautta on nähtävissä joitakin kuvia museon kokoelmasta.

Kissamoksen kaupungissa on myös venetsialais-turkkilaisen linnoituksen jäänteet, jäljellä on oikeastaan vain yksi muurin seinä. Opasteita muurille ei mistään löytynyt ja hieman kauhistutti, kun muuriin oli pultattu kadun nimikyltti. Kissamoksesessa ja koko Kreetalla taitaa olla niin paljon raunioita, etteivät kaikki paikalliset oikein arvosta niitä. Hurjalta tuntuu myös se, että useimmilla raunioilla saa kävellä ihan joka paikassa eikä raunioita ole suojattu mitenkään. Mutta jos ne ovat kestäneet maanjäristykset ja sodat, ehkä ne kestävät myös uteliaat turistit. Kissamoksen kaupunkialueella on kaivauksia mm. muinaisista tie- ja viemäriverkostoista, asuintaloista ja kylpylöistä.

Yllä oleva kuva on ortodoksisesta kirkosta nimeltä The Church of Transfiguration of Jesus and Saint Spiridon. Kreetalla joka kylästä löytyy useampia kirkkoja ja aina ne ovat siistejä ja hyväkuntoisia. Valitettavasti kirkkojen ovet eivät enää ole aina avoinna, joten sisälle pääsee harvoin.

Alla olevassa kuvassa on ottomaanien aikainen suihkulähde.

 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti