keskiviikko 16. toukokuuta 2018

Thronos, Kreeta

 



Thronos on pikkuruinen kylä Amarin maakunnassa, josta on upeat näkymät Amarin laakson yli Psiloritis-vuorelle. Asukkaita siellä on viitisenkymmentä ja puolet kylän taloista vaikutti autioilta. Kapeat kujat olivat autioita ja kylän ainoa auki oleva paikka oli pieni myymälä, jossa myytiin paikallisia tuotteita kuten kuivattuja yrttejä, oliiveja, hilloja, liköörejä, oliivisaippuoita yms. Saimme maistiaisiksi todella vahvaa ja polttavaa rakia sekä likööriä. Raki turrutti kaikki makuhermot, eikä likööri sen jälkeen oikein maistunut miltään. 

Kyläkaupasta saimme avaimen pieneen kirkkoon, jonka olimme huomaamattamme ohittaneet aiemmin. The Church of Panagia eli Panagian kirkko oli varsinainen helmi. Se on rakennettu 1300-luvulla ja kirkon seinät oli maalattu täyteen värikkäitä, tummanpuhuvia freskoja. Ne olivat enimmäkseen selkeitä ja hyvin säilyneitä, kuten alla olevasta kuvasta voi päätellä. Kirkossa ei saanut kuvata ja kuva freskosta on otettu postikortista, joita kirkossa myytiin. Tuntui upealta, että kyläläiset halusivat suojella kirkkoa, mutta samalla olivat halukkaita esittelemään sitä uteliaille ohikulkijoille. Kirkko on rakennettu 300-luvulla rakennetun basilikan raunioille. Kirkon ulkopuolella on edelleenkin nähtävillä osia vanhan basilikan upeasta mosaiikkilattiasta. Kirkon ulkopuolella oli myös läjä riisiä; siellä oli edellisenä viikonloppuna vihitty nuori pari avioliittoon.

Noin puolisen kilometriä kylästä ylös päin, Kefalan kukkulalta löytyy rautakauden (noin 1100 eaa) aikaiset Syvritoksen rauniot. Syvritos on aikanaan - ensimmäisellä bysantin kaudella - ollut vauras ja kukoistava kaupunki. Sillä on ollut mm. omat hopea- ja kultarahat käytössään. Vuonna 825 arabit tuhosivat kaupungin. Tuntuu, että historia toistaa itseään, eikä ihmiskunta ikinä opi. Mutta Syvritos rakennettiin uudelleen ja se koki toisen kukoistuskautensa toisen bysantin ja venetsialaisten kaudella aina 1200-luvulle saakka.
 



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti