lauantai 12. toukokuuta 2018

Amari, Kreeta

 

Amarin kunta ja kylä sijaitsevat vuoristossa, melkeinpä keskellä Kreetan saarta. Alue pursuaa historiaa; vanhimmat rauniot ovat rauta-ajalta ja merkkejä asuttamisesta on jo 6 000 vuoden takaa. Saamme ajella rauhassa, liikennettä on vähän ja maisema avaraa. Kaukana siintää Ida-vuoristo ja korkeimmalle kohoaa Psiloritiksen eli Pyhän Ristin huippu, 2 456 metriin. Amarin laaksossa on monia rotkoja joissa on merkattuja vaellusreittejä. Rotkoissa pitävät pesäänsä mm. uhanalaiset partakorppikotkat, joiden siipien väli voi olla lähemmäs kolme metriä. Monipulisen kasvuston lisäksi alueella on runsaasti villiyrttejä, joita käytetään päivittäin ruuanlaitossa mutta myös lääkinnässä. Teitten varsilla on oliivi- ja viinitarhoja, vuohi- ja lammaslaumoja siellä täällä. 

Amari on perinteinen kreikkalainen pikkukylä, josta nuoret ovat muuttaneet pois. Tyhjiä taloja tuntuu olevan yhtä paljon kuin asuttujakin. Asukkaita kylässä on noin sata ja kirkkoja kolme. Kiipsimme kuvassa olevaan hylättyyn Venetsialaiseen kirkontorniin ihailemaan kylämaisemaa. Kapeista kierreportaista ja ohi lentävistä linnuista tuli mieleen Hitchcockin Linnut -elokuva. Ylhäällä tornissa oli vielä kirkonkellot paikallaan ja niistä lähti matalasti kumiseva ääni.

Kylän raitilla istahdimme paikalliseen kahvilaan. Tosin sana "kahvila" on hieman harhaan johtava, sillä kahvilasta ei saanut kahvia, ainoastaan olutta ja limppareita. Mutta ei se meitä haitannut kuten ei paikallisia papparaisiakaan, jotka istuskelivat  terassilla juomiaan nauttien. Kahvilan eteen pysähtyi paikallinen leipäkauppias ja ostimme häneltä lisäystä matkaeväisiimme. Rinkelin näköinen leipä maistui kanelilta ja kaardemummalta ja tuoksu toi mieleeni suomalaisen korvapuustin. Amarin kapeilla kujilla vastaamme tuli yksi ainoa ihminen, paikallinen leskirouva. Rouva keräsi jasmiininoksia ja tervehdittyäni häntä, ojensi hän minulle hymyillen yhden jasmiininoksan ja kehoitti haistelemaan sitä.  Efcharisto - ja jatkamme matkaamme kumpikin omaan suuntaamme.

Meidän matkamme jatkuu Asomatonin luostarin kautta Thronosin kylään.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti