maanantai 14. toukokuuta 2018

Nefs Amri, Kreeta

 

 


Asomaton luostari – tai mitä siitä enää on jäljellä – on samanaikaisesti sekä ihastuttava että surullinen näky. Luostari on rakennettu luultavasti 1 000 -1 200 -lukujen paikkeilla, Bysantin toisella valtakudella. Se on alkujaan rakennettu linnoituksen muotoon ja keskellä pihaa on upea suihkukaivo. Alueen kaikki rakennukset ovat rappeutuneita, kirkkoa lukuun ottamatta. Ensimmäinen kirkko rakennettiin alueelle 900-luvulla ja se oli yksilaivainen eli yksi käytävä johti pääovelta alttarille. 1900-luvulla se muutettiin ristinmuotoiseksi kupolirakennukseksi ja se on omistettu "Gathering of the Angels" eli enkelten kokoontumiselle. Alttari on sen sijaan omistettu arkkienkeli Mikaelille. Kirkon ovi oli lukittu, enkä päässyt sisälle. Ulkoapäin kirkko on hyväkuntoinen ja rakennuksesta on selvästi pidetty hyvää huolta.

Luostarin historia on varsin värikäs; se on tuhoutunut kaksi kertaa maanjäristyksissä, 1300- ja 1800-luvuilla, se on kokenut tuhoja Venetsialaisten valloittaessa alueita 1200-luvulla ja ottomaanit ovat tuhonneet sen useita kertoja 1600-luvulla. Näitä kirkkoja ja raunioita kierrellessä avautuu Kreikan historia aivan uudella tavalla. Antiikin Kreikan historia ja mytologia ovat kyllä tuttuja, mutta Kreikan valloittajat ja itsenäisyyteen johtaneet tapahtumat ovat olleet minulle täysin uusia asioita.

Viime vuosisadan alussa rakennuksessa on toiminut ensin kyläkoulu ja vuodesta 1927 lähtien maatalouskoulu. Maataloukoulussa mm. tutkittiin ja harjoitettiin lammasrotujen jalostamista. Tästä täytyy olla aikaa jo jokunen vuosikymmen, sen verran ränsistynyt alue on. Kaikesta loistosta on jäljellä vain rauniot.



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti