tiistai 16. toukokuuta 2017

Viðey, Islanti



Eilen taisi Reykjavikissa alkaa kesäsesonki, ainakin bussi- yms. aikataulut muuttuivat ja vuorot lisääntyivät. Lyhyen lauttamatkan päässä sijaitsee Viðey-saari (ð=th). Halusin käydä saarella katsomassa Yoko Onon  miehelleen John Lennonille tekemän muistomerkin. Lautta lähti Harpa -konsertti- ja konferenssitalon rannasta ja mereltä katsottuna rakennus pääsi oikeuksiinsa. Lasiset seinät on iltaisin valaistu vaihtuvilla, tietokoneohjatuilla led-valoilla, päivällä seinät tuovat mieleen revontulet tai kalansuomut. Harpan musiikillinen johtaja on todennut, että islantilaiset muusikot odottivat sata vuotta omaa musiikkitaloa mutta saivatkin palatsin.

Mutta takaisin Viðeyn saarelle. Saarella on ollut asutusta 900-luvulta saakka, mutta nykyään se toimii lähinnä virkistysalueena. Viimeiset asukkaat lähtivät viisikymmentä vuotta sitten, ainoastaan linnut jäivät saarelle. Lajeja saarella on kolmisenkymmentä ja pesintäaikaan vierailijoiden liikkumista saarella rajoitetaan. Luonto näyttää vielä alkukeväästä karulta, mutta yllättäen saarelta löytyy 156 kasvilajia. Mustat rannat ja jylhät kallioseinämät ovat luonteenomaisia Viðeyn saarelle.

Miksiköhän kaikista maailman paikoista Yoko Ono valitsi juuri Viðeyn saaren John Lennonin muistomerkin paikaksi?  Teos on nimeltään Imagine Peace Tower ja kyseiset sanat; kuvittele rauha, on kirjoitettu teokseen 24:llä kielellä. Suomeksikin teksti löytyi, jopa kaksi kertaa. Vuosittain teos muuttuu valoinstallaatioksi lokakuusta joulukuuhun eli John Lennonin syntymäpäivästä hänen kuolinpäiväänsä saakka. Vaikuttava sanoma, vaikuttava teos.

Mantereelle palasin takaisin Old Harbourin satamaan eli vanhaan satamaan. Alue on nousussa ja vanhat satamarakennukset ja venevajat ovat muuttuneet trendikkäiksi liiketiloiksi ja kahviloiksi.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti