tiistai 16. toukokuuta 2017

Golden Circle, Islanti



Golden Circle eli Kultainen Kierros on noin 300 kilometriä pitkä rengastie, jonka varrelta löytyy useita Islannin luonnonihmeitä. Pelkäsin, että tiet olisivat ruuhkaisia, mutta saimme posotella kaikessa rauhassa laavakenttien keskellä. Myöskään nähtävyyksillä ei ollut tungosta, loistava ajoitus. Matkan varrella ohitimme muutaman pienen kylän ja joka puolella kohosi lumirinteisiä vuoria. Minne tahansa katsoikin, kaikkialla oli mykistävän kaunista. Täällä kohtasivat kuuma ja kylmä, molemmat kiehtovia omalla tavallaan.

Ensimmäinen pysähdys oli Faxin vesiputouksella. Siellä voi kalastaa lohia, jotka ovat kuulemma maailman parhaita. Faxi oli pieni, mutta erittäin kaunis vesiputous, jonne ei moni eksy. Se ei näy tielle eikä sinne ole suuria opasteita. Vesi laskeutui kauniiseen lampeen ja jatkoi siitä matkaansa kanjonia pitkin pohjoiseen.

Suurempi, Gullfossin vesiputous on 30 metriä korkea ja putouksen aikaansaama pauhu on korvia huumaava. Vesi katoaa pimeyteen, maan uumenissa oleviin syviin rotkoihin ja ilmaan jäävät vesipisarat kastelevat uteliaat paikallaolijat

Þingvellir on viikinkien parlamentin kokoontumispaikka ja nykyään UNESCOn maailmanperintökohde. Paikka sijaitsee Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen repeämiskohdassa. Geologisesti Islanti kuuluu siis sekä Euraasiaan että Pohjois-Amerikkaan. Paikalla laadittiin ensimmäiset lait ja niitä myös laitettiin siellä toteen. Rikolliset miehet mestattiin hirttämällä tai giljotiinilla, naiset hukuttamall

Geysir on tunnetuin vettä suihkuttava kuuma lähde. Sen mukaan on nimetty kaikki muutkin maailman kuumat suihkulähteet. Geysir pulputtelee nykyisin kaikessa hiljaisuudessa ja vesipatsaita ilmaan syöksee viereinen Strokkur. Vesi on 80-100 asteista ja sitä suihkuaa kymmenien metrien korkeuteen noin kymmenen sekunnin välein. Ja täälläkin tuoksuu mätä kananmuna.

Vierailimme paikallisella maatilalla ihailemassa muutaman päivän ikäisiä karitsoja. Suloisia olivat. Islannin hevoset olivat uteliaita ja tulivat tervehtimään vieraita aidan taakse. Islanninhevosia täällä on 70 000 ja laji halutaan pitää puhtaana. Maahan ei saa tuoda hevosia ja käytetyt varusteetkin syynätään tarkkaan. Islanninhevonen on altis sairauksille. Virukset, jotka ovat harmittomia muille hevosille, voivat koitua islanninhevosen tuhoksi.

Faxin vesiputous.
Gullfoss eli Kultainen vesiputous.

Þingvellir.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti