torstai 18. toukokuuta 2017

Sólheimajökull, Islanti



Sólheimajökull - Auringonkotijäätikkö. Hassu nimi jäätikölle. Paikallisten mielestä täällä aurinko paistaa useammin kuin muualla. Tänään ollaan saatu aurinkoa ja sadetta sekä reippaasti tuulta. Eli tyypillinen islantilainen sää; kaikki säätyypit yhden päivä aikana - ja usein vielä lyhyen ajan sisällä. Turhaan eivät islantilaiset vitsaile, että jos et pidä säästä, odota hetki, kohta se muuttuu.

Sólheimajökull- jäätikkö kohoaa harmaan eri sävyissä. Mm. Eyjafjallajökullin tuhka peittää ohuelti sen pintaa ja sävyt muuttuvat jatkuvasti. Jäätikön halkeamista heijastuu kauniin turkoosia sävyjä. Jäätikölle pääsee kävelemään oppaan seurassa, joka tietää ja tuntee jäätikön arvaamattomuuden.

Sólheimajökull-jäätikkö on valtavan Mýrdalsjökull-jäätikön valuma-alue. Syvyyttä sillä on 250 metriä. Jäätikkö pienenee jatkuvasti, ei ilmastonmuutoksen, vaan sen alapuolella sijaitsevan tulivuoren lämmön takia. Viimeisen kymmenen vuoden aikana jäätikkö on vetäytynyt kilometrin - aika hurjaa vauhtia siis. Koska jäätikön pohja sijaitsee merenpinnan alapuolella, jää siitä muistoksi vain märkä läntti eli järvi tai laguuni.

Islannin luonto on toiminut monien elokuvien näyttämönä. Täällä on kuvattu mm. Game of Thornes, Star Wars, Matka maailman keskipisteeseen ja monia, monia muita. Islannin tiet ovat suht hyväkuntoisia, kiitos siitä menee paljolti elokuvien tuotantoyhtiöille ja NATOlle, jotka ovat rakentaneet ja kunnostaneet teitä saadakseen kalustoa ja henkilöstöä paikalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti