perjantai 19. toukokuuta 2017

Bergen, Norja



Mitä Islannista jäi mieleen? Reykjavik on kuin pieni sympaattinen kylä mahtavan luonnon ympäröimänä. Lumiset vuoret, sammalpeitteen verhoamat laavakentät, pauhaavat vesiputoukset, massiiviset jäätiköt, arvaamattomat tulivuoret.... Kuin satumaa saagoineen ja trolleineen. Isalantilaiset muistuttavat paljon suomalaisia; jäyhiä, vähäeleisiä ja vähäpuheisia. Small talk ei juurikaan kiinnosta, mutta kun islantilaisten kanssa pääsee juttusille, ovat he todella ystävällisiä ja sydämellisiä. Hintataso on ravintoloissa suomalaisellekin korkea. Pizzasta saa pulittaa reilut kaksikymppiä ja lounaastakin halvimmillaan 16-17 euroa. Kaupoissa tosin ruoka on samoissa hinnoissa kuin Suomessa, hieman jopa halvempaakin. Alkoholia verotetaan rankasti ja happy hour -aikaan olut maksaa ravintolassa viitisen euroa. Luottokortilla pärjää joka paikassa, käteistä ei tarvitse ollenkaan. Jopa bussissa voi maksaa kortilla, samoin julkisessa käymälässä.

Matka jatkuu Norwegianin siivin kohti Bergeniä. Lentäminen on nykyään käsittämättömän halpaa, ehkä jo liiankin halpaa. Lento Reykjavikistä Bergeniin maksoi 65 euroa. Tosin hintojen kanssa pitää olla tarkkana, piilokuluja on paljon ja ne saattavat jopa tuplata sen edullisen lentolipun hinnan. Jos haluat laukun ruumaan, maksat siitä extraa. Tai jos unohdat sen varauksestasi, maksat siitä hunajaa lähtöselvityksessä.  Jos haluat tietyn isumapaikan koneesta, maksat siitä lisähintaa, aterioista puhumattakaan. Mitään ei kuulu enää peruslipun hintaan, ainoastan paikka koneessa ja käsimatkatavarat. Ja lähtöselvityksenkin teet itse, henkilökunnan tarve on minimoitu mahdollisimman pieneksi. Mutta näillä mennään, lyhyillä lennoilla pärjää ilman aterioita ja matkatavaroita.

Millainen ensivaikutelma Bergenistä on syntynyt? Kesä! +18*C, wau!! Ja vihreää. Pipo saa nyt vaihtua aurinkolaseihin ja villasukat sandaaleihin. Ihmiset ovat vallanneet terassit ja jäätelökioskien edessä on jonoja. Satama on täynnä veneitä ja ihmiset nauttivat illallista veneiden kansilla. Kesä on lyhyt, joka hetkestä on nautittava täysillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti