keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Eyjafjallajökull, Islanti


Islanti tuli maailmalla tunnetuksi viimeistään vuonna 2010, jolloin Eyjafjallajökull-jäätikön alainen tulivuori purkautui ja aiheutti parin viikon kaaoksen Euroopan lentoliikenteessä. Purkauksen voimakkuudesta huolimatta Islanti selvisi todella pienin vahingoin tapahtuneesta. Tulivuori sijaitsee Islannin etelärannikolla ja tuulen suunta oli sopivasti Islannista poispäin, kohti Eurooppaa. Islanti säästyi siis suurelta osin tuhkalta ja ihmisvahingoilta. Vain yksi maatila oli vaaravyöhykkeessä, mutta vapaaehtoisten pelastustyöntekijöitten voimin sekin saatiin pelastettua. Pelastajat auttoivat myös eläimiä, yhtään ihmishenkeä ei purkauksen vuoksi menetetty. Jäätiköltä sulaneet tulvavedet saatiin onneksi ohjattua mereen, tosin teitä jouduttiin rikkomaan veden ohjaamiseksi.

Tämä tulivuorenpurkaus osoittautui varsinaiseksi markkinointitapahtumaksi; turismi lähti Islannissa nousuun ja on noussut siitä lähtien 20 % vuosittain. Viime vuonna 340 000 asukkaan Islannissa kävi turisteja noin kaksi miljoonaa - aikamoinen määrä. Vaikka turismi tekee hyvää taloudelle, aiheuttaa se myös ongelmia. Luonto joutuu koville ja hinnat nousevat pilviin palkkojen pysyessä samana. Paikallisilla on vaikeuksia löytää kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja sillä omistajat vuokraavat asuntojaan mieluummin turisteille kovaan hintaan.

Islannissa on kolmisenkymmentä aktiivista tulivuorta ja purkauksia sattuu noin viiden vuoden välein. Islantilaiset nimet ovat vaikeita lausua, kuten Eyjafjallajökullkin. Tällä YouTube-videolla herkutellaan erilaisilla ääntämisyrityksillä. Nauttikaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti