maanantai 22. toukokuuta 2017

Bergen ---> Oslo, Norja



Suurin odotuksin astuin junaan Bergenin asemalla aikaisin sunnuntaiaamuna. Bergen-Oslo -välin pitäisi olla maisemiltaan yksi maailman kauneimmista rataosuuksista. Ensimmäiset kymmenen minuuttia matkattiin tunnelissa, sitten saavuimme Arnaan, jonka jälkeen matka jatkui taas tunnelissa. Hieman huvitti. 

Junassa paikalliset erottuivat turisteista: he nukkuivat ja turistit odottivat kännykät kädessään maisemia. Kun juna meni tunneliin, kuului pettyneitä huokauksia. Mullekin kävi muutaman kerran niin, että juuri kun olin saanut kameran esille, mentiin tunneliin ja maisema jäi ikuistamatta.

Aamulla vedenpinta merenpoukamissa oli peilityyni ja usva verhosi  lumisia vuortenhuippuja. Vuorilta laskeutui useita vesiputouksia ja kosket alhaalla kuohuivat yli äyräittensä. Vedenpinta joissa oli korkealla, monet puut ja pensaat olivat jääneet veden varaan. Norjassakin maaseutu autioituu. Radanvarrella näkyi useita autiotaloja ja - tiloja. Maataloudessa suositaan suuria tilakokoja, eivätkä pienet tilat täälläkään pärjää. Muutamia lammaslaumoja niityillä kuitenkin näkyi.

Mitä korkeammalle tullaan, sitä talvisemmaksi maisema muuttuu. Radan korkein kohta on Finsen kylässä, 1222 metrin korkeudella merenpinnasta. Siellä on vielä reilusti lunta ja lammet ovat jäässä. Näyttää hassulta, kun ihmiset nousevat junaan sukset kainalossa.

Norjalaisten kanssa tulee helposti juttuun. He puhuvat hyvää englantia ja jos jotain ei ymmärretä, toistetaan sama ruotsiksi. Matkaseuranani oli parin tunnin ajan bergeniläinen eläkeläismies. Hän kertoili minulle veneestään, perheestään ja Norjan historiasta. Kuninkaalliseen perheeseen hän suhtautui suopeasti - ovathan he hyvää  pr:ää maalle - vaikka pitikin instituutiota jo aikansa eläneenä. Hänen poistuttuaan junasta Glo'ssa, yritin torkahtaa hetkeksi. Ei siitä kuitenkaan mitään tullut, sillä vähän väliä piti avata silmät ja tarkistaa, etten vaan missaa yhtään upeaa maisemaa.

Osloon saavuimme aikataulussa 6,5 tuntia myöhemmin. Täälläkin paistaa aurinko ja lämpö hellii satunnaista matkaajaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti