lauantai 10. tammikuuta 2015

Nkhata Bay, Malawi



Aamulla matkalla pankkiin vanha toyotan rämä pysäytti meidät ja ihanan hersyvä ja hyväntuulinen Mary rupesi kyselemään mistä tulemme. Hän kutsui meidät vierailemaan kouluunsa, Mkonde Primary Schooliin, sillä hän halusi esitellä oppilaillensa erilaisia kulttuureja. Seuraavana aamuna kuski tuli hakemaan meidät hotelliltamme ja lähdimme kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan kouluun. Kuvittelin koulun pieneksi kyläkouluksi, mutta yllätyksekseni siellä oli luokat 1-8 ja oppilaita 650. Opettajia oli vain 15 ja sehän on aivan liian vähän. Luokat olivat suuria ja puolet oppilaista joutui istumaan lattialla. Mary kierrätti meidät kaikissa luokissa ja oppilaat esittivät lauluja ja leikkejä meille. Myös me pääsimme kertomaan itsestämme ja Suomesta. Onneksi koulusta löytyi yksi kartta, josta näytimme Euroopan ja Suomen. Kovin kaukaisia asioita heille.

Mary kutsui meidät kotiinsa lounaalle. Mary asui poikansa ja kolmen orvoiksi jääneen sukulaislapsensa kanssa. Kolme poikaa ryhtyi laittamaan lounasta ja Mary lähti esittelemään meille riisipeltoja ja omaa kasvimaataan, jossa hän viljeli mm. kassavaa. Olimme maistaneet edellisiltana öljyssä paistettua kassavaa torilla, oli hyvää, vähän kuin perunaa, mutta jauhoisempaa. Pelloilla oli kastelukanavat ja loistavat olosuhteet, mm. riisiä korjataan kolme satoa vuodessa. Peltotöitä tehtiin sekä ihmis- että härkävoimin.

Lounaaksi saimme riisiä, kananmunia tomaattikastikkeessa ja paistettuja bataatin lehtiä. Ruoka oli ihanan yksinkertaista ja maukasta. Pois lähtiessämme huomasimme tienvarressa banaaniviinitehtaan ja pääsimme tutustumiskierrokselle, saimme maistiaisia ja mahdolliisuuden osta viiniä tukkuhintaan. Banaaniviini oli 12 % ja aika makeaa, kuin jälkiruokaviinä. Pullo viiniä maksoi 1 000 kwachaa eli 1,60 euroa. Lähtiessäme saimme laittaa nimemme ja arviomme maistiaisista vieraskirjaan.

Mary toivoo saavansa ystäväkoulun Suomesta. Maryn koulu on valtion koulu, mutta se toimii suurelta osin yksityisten lahjoitusten turvin. Jos joku haluaa lisätietoa, antaa lahjoituksia tai ryhtyä kummikouluksi/luokaksi, minulta saa Maryn yhteystiedot. Koulussa on ollut länsimaalaisia vapaaehtoistyöntekijöitä, 1-6 kuukautta kerrallaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti