keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Arusha, Tansania


Aamu Korongwessa alkoi bussin siivouksella ja jatkui iltapäivällä Arushassa huoltotöillä. Ajokki siivotaan aina tarpeen mukaan
ja siivousporukka valikoituu sekalaisesti. Yleensä jokainen vie roskansa pois kun pysähdytään ja huolehtii omista tavaroistaan. Lattiat likaantuvat varsin nopeasti, punainen hieno hiekka leviää joka paikkaan. Samoin ikkunat täytyy putsata pölystä ja ötököistä, täytyyhän meillä etupenkillä istuvilla olla puhdas maisemaikkuna.

Bussi on 27 vuotta vanha, eikä siihen ole saatavissa varaosia Afrikasta. Osat pitää tuoda joko Suomesta (kiitos, Raicca!) tai teetättää ne paikanpäällä. Eurooppaan tultaessa bussi pitää katsastaa ja nyt täytyy tehdä jo huoltotöitä sitä silmällä pitäen. Onneksi matkassa on osaavaa porukkaa mm. sähkömies ja muutama bussikuski. Afrikan pikavuorolla on vain rengas puhjennut ja ilmastointia on jouduttu fixaamaan, joten aika vähällä ollaan päästy. Tosin pyyhkimet eivät vielä toimi (pyyhkimien moottori kärähti) ja laturinhihnat täytyy vaihtaa.

Tansaniassa matkanteko on ollut hidasta töyssyjen ja tarkastuspisteiden takia. Tietöiden vuoksi ollaan jouduttu menemään hitaita ja huonoja kiertoteitä vain muutaman kerran. Yleensä töyssyt tulevat ennen kyliä, viidenkympin rajoitusalueilla. Mitä lähemmäksi kaupunkia tullaan, sitä enemmän kyliä - ja töyssyjä - on. Bussin paino tarkastetaan noin 50 kilometrin välein. Viimeisen mittauksen mukaan painoa on 13 800 kiloa ja sallittu paino näillä teillä on 18 000 kiloa. Poliisit pysäyttävät busseja tiuhaan. Yleensä selviää pienellä juttutuokiolla, lahjuksia emme ole vielä joutuneet maksamaan.

Matkalla Korongwesta Arushaan pidimme lounastauon Moshissa. Lounas jäi syömättä, sillä kadun varrella sai laitatettua kynnet kuntoon, joten - first things first!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti