torstai 11. helmikuuta 2021

 Dar es Salaam, Tansania










Shoppers on lähisupermarkettini. Asun Mikochenin alueella ja kauppa on ainoa paikka jossa näen joskus muita länsimaalaisia, muuten siellä käy keskiluokkaisia darilaisia. Tansaniassa muovipussit on kielletty - ihan mahtavaa! Kaupasta saa kangaskassin, maksusta. Eli useimmilla näyttää olevan oma kassi mukana. Eiköhän olisi jo aika Suomessakin bannata muovipussit?


Muovipulloista ei taideta sen sijaan ihan heti päästä eroon. Harmi. Ja vielä hölmömpää että Suomessa pullovedestä yritetään tehdä luksustuotetta - suomalainen kraanavesihän on jo todellinen luksustuote! Täällä hikoilee +32 asteen lämmössä, eikä vettä jaksa juoda tarpeeksi. Vichyä on harvassa paikassa tarjolla, mutta silloin kun sitä on, pitää sitä ostaa. Yleensä ostan vettä isossa kuuden litran pullossa. Silloin pitää tulla alle kilometrin kotimatka bajaj´illa ja pyytää kuskia tuomaan pullo toiseen kerrokseen. Aina tuovat mielellään ja aina tippaan mielelläni.




Tansania on yllättäen viinintuottajamaa. Viini ei ole kallista, eikä kuulemma kovin hyvää. Toistaiseksi viini on jäänyt hyllyyn.


Jos koti-ikävä yllättää, sitä voi yrittää helpottaa tutuilla näkkäreillä. Kumpikaan firma ei taida olla enää suomalaisomistuksessa.


Vihannekset ja kananmunat ostan yleensä kadun varrelta, pienistä kojuista. Näin -  ainakin kuvittelen - tukevani paikallisia pienyrittäjiä.

Suomalaiselle pitää aina olla kahvia, mustaa ja vahvaa. Täältä löytyy hyviä paikallisia kahveja, mutta näköjään tänne tuodaan paljon kahvia Keniasta. Kauniita pakkauksia, maasaihelmikoristeen kera.



Tänään Shoppersissa tapahtui erikoinen välikohtaus. Vanhempi, keskiluokkainen, paikallinen `herrasmies` maisteli maustehyllyllä chilikastikkeita. Hän avasi pullon kerrallaan, kallisti pulloa sormellensa niin että chiliä tarttui siihen, nuolaisi, laittoi pullon kiinni ja takaisin hyllyyn. Tämä toistui muutaman kerran. Lopulta ilmeisesti löytyi kastike, joka miellytti hänen makunystyröitään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti