lauantai 27. helmikuuta 2021

 Dar es Salaam, Tansania





Kartassa luki "War Cemetary" eli Sotahautausmaa. Se oli aivan Kylämuseon vieressä, joten kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Tai oikeastaan kolme, sillä hautausmaita oli kaksi. Molemmat olivat ensimmäisen maailmansodan aikaisia mutta näytti, että niiden välinen ikäero olisi ollut sata vuotta. Toinen oli unohdettu, hautakivet likaisia ja kasvillisuus villiintynyttä. Toinen taas oli säntillinen ja viimeisen päälle hoidettu.

 
Tansanialaiset sotilaat ovat taistelleet hollantilaisten siirtomaaisäntien mukana Indonesiassa saaka. Näiltä sotareissuilta he toivat mm. batiikkikankaat mukanaan Afrikkaan. Näille hautausmaille on kuitenkin haudattu nimistä päätellen saksalaisia ja hollantilaisia sotilaita, jotka kaatuivat ensimmäisessä maailmansodassa. Hautausmaalla on myös muutamia toisessa maailman sodassa kaatuneiden hautoja. Osa vainajista on uudelleen sijoitettu eli heidät on tuotu tänne muualta Tansaniasta.

Vanhoissa hautausmaissa on ihmeellinen viehätyksensä. Aivan kuin hautapaikan perusteella pystyisi edes pienen hetken aavistamaan, millainen henkilö on ollut ja millaisen elämän hän on viettänyt. Täällä tosin tulee vain surulliseksi, sillä suurin osa vainajista on nuoria tai keski-ikäisiä miehiä, nuorimmat vain 16 vuotiaita.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti