maanantai 1. helmikuuta 2021

 Dar es Salaam, Tansania




Fish market ja tansanialainen ruoka

Oikeastaan kalatorista ja ruuasta ei pitäisi puhua samassa lauseessa. Dar es Salaamin keskustassa sijaitseva Kivukonin kalatori oli tyrmäävä kokemus. Haju iski vastaan jo portilla - ja voimalla. En ole kovin herkkä mutta oksennus meinasi tulla. Tuohon löyhkään kun lisää vielä kuumuuden, tungoksen ja ahdistavan huutelun ... huh huh!  Kävelin puolijuoksua torin läpi rannalle, missä kalastajat purkivat lastejaan. Löyhkä seurasi perässä, eikä jättänyt rauhaan. En tiedä kumpi häiritsi enemmän, haju vai perässäni norkoilevat ja huutelevat miehet. Vierailu jäi lyhyeksi, mutta tulipahan käytyä.

Kalaruuat täällä ovat kuitenkin todella herkullisia ja kala on aina varmasti tuoretta. Tonnikalaa, hummeria, mustekalaa, katkarapuja, purppuranapsija, meriantura.... kaikkia lajeja en edes tunnista enkä nimiäkään ole koskaan aiemmin kuullut. Parhaimmillaan kala on kokonaisena grillattuna, yrttisen kastikkeen kera. Ja ugalia rinnalle, maissipuuroa. Itse lisäisin vielä chiliä antamaan lisäpotkua, aika miedon makuisia ruuat ovat. Ehkä keskihinta kalalounaalle on noin 20 000 shillinkiä eli seitsemisen euroa. Kasviskeiton saa 5 000 shillingillä.

Mutta ihan parhaita täällä ovat hedelmät; mangot, papaijat, vesimelonit ja avokadot. Suomessa ei osaa edes uneksiakaan kuinka makeita ja mehukkaita ne ovat, kun ovat saaneet kypsyä rauhassa loppuun saakka polttavan auringon alla. Pitkästä aikaa maistoin banaania, miten voikin olla niin maukas! Hyvä ruoka, parempi mieli!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti