torstai 4. helmikuuta 2021

 Dae es Salaam, Tansania









Morogoro Stores osa 1

Piti saada hame. Tansania on muuttunut viime vuosina konservatiivisemmaksi ja omat hameeni olivat aivan liian lyhyitä. Lämmintä on noin 32 astetta, joten pitkät housut eivät tule kyseeseen tässä helteessä. Yksi pidempi hame minulla oli - äidiltäni lainattu - jolla pääsin alkuun. Mutta eihän se omalta tuntunut ja niinpä lähdin ostoksille. Ei löytynyt hametta. Paikallisissa vaateliikkeissä on lähinnä mekkoja ja nekin Kiinasta tuotuja tekokuitukrumeluureja. Pomoni vei minut Morogoro Stores -alueelle, jossa oli pari hyvää kirppistä. Kirppiksillä on länsimaisia vaatteita, lienevätkö lähtöisin UFF:n vai Fidan laatikoista. Hametta en niistäkään löytänyt mutta yhdestä paikasta löytyi röykkiöittäin kankaita. Sieltä löytyi mieleinen - mielestäni perusafrikkalainen - kangas, sitä oli vaan liian vähän. Onneksi kasasta löytyi farkun lahkeita ja noita kahta kangasta yhdistämällä sain mieleisen hameen - 30 000 shillinkiä eli noin 5,5 euroa. Olin tyytyväinen. Kunnes.

Pomoni kysyi oliko hamekangas Hollannista. Hollannista!? Mitä ihmettä se horisee. Ja todella, kun katsoin kankaan reunoja luki siellä "Holland wax". Mikä pettymys. Tästä alkoi tutkimusmatkani batiikin maailmaan ja selvisi että Hollannista todellakin tuodaan teollisesti tuotettuja batiikkikankaita Tansaniaan. Ja paikallisista nuo kankaat on hienoja; kertovathan ne, että vaatteen kantajalla on varaa ostaa tuontikankaita. Tansanialaiset batiikit ovat yleensä käsintehtyjä, abstrakteja ja ehkä vähän huonompi laatuisia. Mutta ei haittaa, tansanialainen tai ei, hame on ihana!

Morogoro Stores alueella on myös muutama `ravintola`, oikeastaan ruokakoju, luomukauppa ja käsityömyymälä. Alue on tunnettu erityisesti tinga tinga- maalauksista, joita valmistetaan ja myydään Morogoro Storessa. Niistä lisää seuraavassa postauksessa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti