torstai 6. helmikuuta 2020

Marrakesh, Marokko





Djemaa El F-na


Niinhän se on, että ne asiat joita eniten odottaa, aiheuttavat usein suurimman pettymyksen. Kuvittelin matkani kohokohdaksi Marrakeshin öisiä ruokamarkkinoita Djemaa El F-Naan aukiolla. Mielessäni ne olivat isot, värikkäät, tuoksuvat - täynnä höyryä. Mutta toisin kävi. Ruokakojuja on suht vähän ja kaikissa oli tarjolla samat grillatut lihavartaat. Muissa kojuissa myytiin hedelmämehuja 10 dirhamilla eli eurolla sekä taateleita, pähkinöitä ja mausteita. Aukiolla oli myös musiikki- ja tanssiesityksiä ja niissäkin oli vain rahastuksen maku. Olipa siellä apinoitakin häkeissä jos joku turisti haluaisi ikuistaa itsensä niitten kanssa pientä maksua vastaan. Varsinaista sirkusmeininkiä.

Kävely torilla oli vielä ahdistavampaa kuin kiertely Medinassa. Ihan jatkuvasti joku oli hihassa kiinni - ihan kirjaimellisesti. Kun en pysähtynyt kuuntelemaan kaupustelijoita, tarttui yksikin poika hihaani kiinni ja repi kimononi rikki. Arabiaa osaavani tuttuni, amerikkalainen tyttö, kertoi, että kun hän kulkee Medinassa eikä huomioi kaupustelijoita, huutelevat he rivouksia hänen peräänsä. Ihan käsittämätöntä. Tuskin huutelevat moisia paikallisille naisille, miksi sitten turisteille? Ihan kuin minulla ei olisi mitään ihmisarvoa täällä, ainoastaan jokin ihmeellinen välineellinen arvo.

Tulipahan käytyä ruokatorilla. Eikä toista kertaa tarvitse mennä. Mutta matka jatkuu kohti uusia pettymyksiä (siis pessimistihän ei pety, joten nyt ei nyt aseteta rimaa liian korkealle).







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti