tiistai 4. helmikuuta 2020

Marrakesh, Marokko



Leo ja Saddam Hussein


Kuinka olinkaan kaivannut sinistä taivasta Suomen harmauden jälkeen! Myös lämpö helli ihanasti hipiääni kun astuin lentokentältä ulos. Marrakeshin lentokenttä oli erittäin rauhallinen, siisti ja kaunis. Tosin rauha loppui lyhyeen kun lähdimme ajamaan kohti kaupunkia. Liikenne miljoonakaupungissa vaikuttaa hieman luovalta, ei kuitenkaan täysin kaoottiselta. Rakennukset ovat punasävyisiä; laki kuulemma määrää niin. Kukaan ei enää muista mistä moinen laki on saanut alkunsa, mutta talot näyttävät satumaisilta. Marrakeshiä kutsutaankin Punaiseksi kaupungiksi. Asun Guelizissa - vaaleanpunaisessa kerrostalossa - keskustan uudella puolella, jota Villa Nouvelleksikin kutsutaan. Ikkunoista näkyy kaunis (punainen) rakennus, jossa on upeat takorautaiset parvekkeet ja ihastuttavan koristeelliset ikkunat. Saddam Husseinin omistama talo kuulemma. Kuten viereinen valtava hotellikin. Saddamin kukistumisen jälkeen talot ovat jääneet tyhjilleen ja nyt niitä vartioi koiralauma, joka haukkuu yöt ja nukkuu päivät. Marokko on kuulemma varsinainen paratiisi rahanpesijöille. Lait ja käytännöt mahdollistavat rikollisen toiminnan ja se näkyy katukuvassa yhä enenevässä määrin.

Minun koirani, Leo, on varsinainen diiva. Se tuo minulle vaatteitansa ja pyytää pukemaan ne ylleen. Sitten se patsastelee ylpeänä ja onnellisena ympäriinsä valitsemassaan asussa. Aamukävelyn perusteella marokkolaiset eivät ole koiraihmisiä. Monet aikuiset pelkäävät pientä havannankoiraa ja kiertävät sen kaukaa. Pienet lapset ihailevat sitä, mutta aikuiset vetävät heidät pois Leon läheltä. Länsimaissa olen tottunut ihaileviin katseisiin koiraa ulkoiluttaessani, mutta täällä katseet kuvastavat enimmäkseen inhoa. Koirat kuuluvat maaseudulle ja sielläkin ne ovat paimen- tai vahtikoiria. Mutta onneksi lähikahvilan La Focusin omistaja pitää koirista ja Leo on siellä tervetullut vakioasiakas.

Oli muuten todella kylmä aamu. Vaikka eilen päivälämpötila lähenteli kolmeakymmentä, aamulla asteita oli kymmenisen. Yöllä lämpötila voi laskea nollaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti