maanantai 10. helmikuuta 2020

Marrakech, Marokko




Bahian palatsi


Bahian palatsi on Marrakeshin suurin palatsi. Bahia tarkoittaa kaunista ja sitä palatsi todella on. Sisäänpääsymaksu oli noussut viime vuodesta radikaalisti; 10 dirhamista 70 dirhamiin. Eihän seitsemän euroa vielä paljon ole turistille, mutta kyllä se hieman laittaa harkitsemaan, mitä nähtävyyksiä käy katsomassa. Onneksi paikalliset maksavat vain 20 dirhamia sisäänpääsystä. 

Bahian palatsissa pääsi näkemään perinteistä marokkolaista, turistikuvien tarjoamaa, värikästä mosaiikkimaailmaa. Katukuva Marrakeshissä on - tietenkin punainen - mutta myös likainen ja rähjäinen. Paratiisit löytyvät sisäpihoilta, kuten myös riadieista. Riadit ovat vanhoja asuintaloja jotka on muutettu hotelleiksi. Ne tarjoavat rauhallisen keitaan kaiken melun ja ruuhkan keskellä upeine terasseineen ja puutarhoineen. Monilla sisäpihoilla on myös istuskeluryhmiä ja ihanasti lorisevia kaivoja ja suihkulähteitä.

Mutta Bahiassa yllättäen tunsin olevani välillä kuin Suomessa. Vanhat puuovet ja -maalaukset olivat kuin suoraan Hvitträskistä tai jostain kansallisromanttisesta maalauksesta. Tummasävyisissä maalauksissa oli kasviaiheita ja erityisesti kasvien köynnöksiä. Hyvin hämmentävää perinteisen islamilaisen arkkitehtuurin, kirkkaitten värien ja abstraktien aiheiden, seassa. Vaikka palatsissa on 160 huonetta, tuntui se kuitenkin pieneltä ja viihtyisältä. Tosin vierailijat pääsevät tutustumaan vain osaan palatsista, sillä osa siitä on Marokon kuningas Mohammed VI:n käytössä. 

Bahian tarina on kuin suoraan klassisesta Tuhannen ja yhden yön tarinoista. Sulttaani Si Moussa Ba Ahmed rakensi palatsin yksityiseen käyttöönsä vaimonsa Bahian kunniaksi 1800-luvulla. Rakentaminen kesti 14 vuotta ja sinne tuotiin taidokkaimmat käsityöläiset ja taiteilijat Fez´stä. Ba Ahmed asusti palatsissa neljän vaimonsa ja 25 jalkavaimonsa kanssa, eunukkien palvellessa heitä. Palatsissa oli koulu sulttaaniin lapsille ja moskeija päivittäisiä rukoushetkiä varten. Lisäksi palatsialueella on useita kauniita, varjoisia puutarhoja.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti