maanantai 15. heinäkuuta 2019



Edinburgh, Iso-Britannia



The Meadows

Yleensä kävelen Jawbone walk eli Leukaluu -nimistä kujaa pitkin kotoa kaupunkiin, The Meadowsin eli Niityn halki. The Meadowsilla on pituutta noin puolitoista kilometriä ja leveyttä kolmisensataa metriä. Se on avoin nurmikenttä ja sitä halkoo useita lehmuskujia. Ruoholla on sallittua kävellä, istuskella, grillata, ulkoiluttaa koiria vapaana, pelailla ja hengailla muuten vaan. Se onkin yksi kaupungin suosituimpia puistoja. Valitettavan monet kaupungin pienistä puistoista on lukittuja ja niihin on pääsy vain lähitalojen asukkailla. Vuonna 1827 The Medowsista tehtiin suojelualue, eikä sinne voi rakentaa. Puisto tuli koko kansan käyttöön 1800-luvun puolivälissä.    


Ainoa poikkeus rakentamisen suhteen tehtiin vuonna 1886, jolloin nurmelle rakennettiin valtava lasipaviljonki. Edinburghissä järjestettiin tuolloin The International Exhibition of Industry, Science and Art eli Kansainvälinen teollisuus-, tiede- ja taidenäyttely. Toisen maailman sodan aikaan puisto muuttui valtavaksi, 500 palstaa käsittäväksi  siirtolapuutarha-alueeksi, jossa asukkaat kasvattivat ruokansa. 


Puiston laidalla sijaitsee vanhoja sairaalarakennuksia. Nykyään ne on remontoitu asunnoiksi ja taustalle rakennetut uudet lasiarkkitehtuuria edustavat rakennukset muodostavat mielenkiintoisen kontrastin niiden kanssa. Asunnot ovat kuulemma niin kalliita, ettei paikallisilla ole niihin varaa. Kiinalaiset ovat tulleet tännekin ja sijoittajat omistavat suurimman osan asunnoista. Asuntojaan he vuokraavat suureen hintaan kiinalaisopiskelijoille, joita Edinburghissa on paljon. Mahtava sijainti, varsinkin kun talojen takana on Edinburghin yliopiston kampus.

Täältä olen löytänyt myös oman keitaani, kahvila Pavilionin. Se on rento hippikahvila, jonne koiratkin ovat tervetulleita. Pihalla on eriparia olevia pöytiä ja tuoleja, nurmellakin voi kahvinsa nauttia. Heidän nettisivuillaan on vain yksi lause: Don´t expect too many posts - we´re too busy running the cafe! (Älä odota päivityksiä - meillä on kiire hoitaa kahvilaa!)



















Illan hämärtyessä puiston valtaavat paikalliset tulitaiteililjat. Oli lumoavaa katsella viilenevässä illassa tulenpyöritystä ja tulitanssia. Tähän on hyvä lopettaa tämä päivä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti