lauantai 13. heinäkuuta 2019

Edinburgh, Iso-Britannia



















Ei ole olemassa huonoa säätä, on vain huonot varusteet. Tämän sanonnan on täytynyt saada alkunsa Skotlannista. Täällä sataa ja sitten taas sataa. Aamulla taivas oli pilvinen, lämmintä noin 18 astetta. Sitten puolipilvisen kautta sää muuttui aurinkoiseksi, jopa helteiseksi. Iltapäivällä tihkui vettä ja illalla satoi kaatamalla. Melkeinpä kaikki säätyypit olivat edustettuina saman päivän aikana. Olen tarkkaillut paikallisten pukeutumista ja ihailen heidän muuntautumiskykyään. Aamulla töihin mennessään ihmiset ovat pukeutuneet kesäisesti, mutta iltapäivällä töistä tullessan heillä oli kunnon sadevarustus päällä. Hankalaa. Aina pitää aamulla uloslähtiessään ottaa mukaan sekä aurinkorasva että sateenvarjo, oli sää mikä hyvänsä.

Edinburgh on kuin valtava ulkoilmamuseo. Kaupunkia kutsutaan Pohjolan Ateenaksi sillä se on rakennettu  kukkuloille kuten Ateenakin. Edinburghin linna on vanhan kaupungin keskus. Se on aikanaan ollut Skotlannin kuninkaallisten asuinpaikka ja nykyään siellä vierailee 1,2 miljoonaa ihmistä vuosittain. Kuningatar Elisabethin virallinen asuinpaikka Edinburghissa on Holyroodin linna. Hän viettää siellä joka kesä yhden viikon ja kestitsee siellä ollessaan Skotlannin kermaa loisteliaissa puutarhajuhlissaan. Vanha kaupunki on pinta-alaltaan pieni ja turistimassat tukkivat kadut. Rakennukset ovat 1500-luvulta ja yllättävän korkeita. Talojen väleistä menee viehättäviä kapeita kujia, close´ja, joiden kautta pääsee, usein rappuja pitkin, viereiselle kadulle. 

Uusi kaupunkikin on 200+ vuotta vanha. Erikoisen siitä tekee asemakaava. Säännöllinen ruutukaava oli edistyksellinen ja ensimmäinen maailmassa, kun se rakennettiin 1700-luvun loppupuolella. Uuden ja vanhan kaupungin erottaa toisistaan rautatie ja Princess Street Garden-puisto. Uuden kaupungin puolelta löytyvät kaupungin ostoskadut: Princess Street budjettimatkaajille ja George Street paksumman lompakon omaaville. Vanhan kaupungin puolelta löytyvät lähinnä turistimyymälät, joissa myydään mm. kilttejä ja skottiruutuisia kashmirhuiveja. Kaupoissa ja kaduilla kuulee keskiaikaista musiikkia ja säkkipillin soittoa. 




















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti