sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Souda Bay, Kreeta

 

 

Ensimmäisessä ja toisessa maailman-sodassa kaatui yhteensä 1,7 miljoonaa ihmistä. Surullista. Kreikassa on kymmeniä hautausmaita maailman
sodissa kaatuneille ja niistä kaksi on Kreetalla. Souda Bayssä sijaitsee liittoutuneiden hautausmaa ja Malemessa sijaitsee saksalaisten sotilaiden hautausmaa. Commonwealth War Graves Commission 
eli Kansainyhteisön sotilashautojen komissio on perustanut hautausmaat ja huolehtii edelleenkin niitten kunnossapidosta. Komission perustamat hautausmaat on suunniteltu samoin periaattein, mutta silti ne kaikki ovat erilaisia. Yhteisiä piirteitä kaikille on kuitenkin "War Cross" eli kuvissakin näkyvä sotaristi sekä 1,5 x 3,5 metrin kokoinen marmorinen muistokivi, johon on kaiverrettu hautausmaan nimi. Hautausmaita on yli 150 maassa ja niihin on haudattu yli miljoona maailmansotien uhria.

Toukokuussa Kreetalla vietettiin kaatuneitten muistopäivää ja sitä juhlittiin paraatein ja puhein. Souda Baynkin hautausmaalle oli tuotu seppeleitä useista eri maista. Souda Bayn hautausmaalle on haudattu 1527 toisessa maailmansodassa kaatunutta. Suurin osa, 862 haudattua, on ollut brittiläisiä sotilaita. Yllättäen Uudesta-Seelannista on 446 kaatunutta ja Austraaliasta 197 kaatunutta. Lisäksi kaatuneita on Kanadasta, Intiasta ja Etelä-Afrikasta. Hautausmaa on säntillinen; vihreällä ruohikolla valkoiset marmorihautakivet ovat viivasuorassa järjestyksessä. Tuntuu aika lohduttomalta lukea kivipaaseista kuolleitten nimiä ja ikiä - nuorimmat ovat olleet vain 16-vuotiaita. Edelleenkin hautausmaalla käy uhrien omaisia vierailuilla ja joiltakin haudoilta löytyy tuoreita kukkia.

Taustalla siintää kaunis Soudanlahti joka on Euroopan toiseksi suurin luonnonsatama, ja Kreikan ja Naton laivastojen tankkauspaikka ja tukikohta. Myös suuret risteilijät ankkuroivat Soudanlahden satamaan, josta turistit kiidätetään busseila päiväksi tutustumaan Kreetaan. Muutama viikko sitten Naton laivasto rantautui lahdelle kahdeksan kuukauden merillä olon jälkeen ja  5 000 amerikkalaista sotilasta valloitti Hanian kaupungin. Aikamoista hulinaa, ainakin ravintolat tekivät hyvän tilin noina muutamana päivänä. Kreikan sotaisan historian ja Turkin naapuruuden huomioonottaen on ymmärrettävää, että Kreikassa sotilasmenot ovat varsin suuret ja laivasto iso. 


 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti