tiistai 12. kesäkuuta 2018

Perivolia, Kreeta 



Kävin mopoilemassa Hanian ulkopuolella ja täytyi hieraista silmiä, kun näin yllä olevan näyn. Tai oikeastaan ajettuani maalaismaiseman läpi näin ensin valtavat valonheittimet ja stadionin, ja sen jälkeen vaaleanpunaisen prinsessan - tai barbin - linnan. Monenlaisia linnoituksia ja raunioita täällä Kreetalla on tullut nähtyä, muttei vielä pinkkiä satulinnaa. Mitähän seuraavaksi?

Perivolia on itsenäinen kaupunki noin viisi kilometriä Haniasta lounaaseen, mutta käytännössä se on Hanian esikaupunkialuetta. Siellä pitää majaansa paikallinen jalkapalloseura Platanias FC, joka pelaa Kreikan ylimmässä liigassa. Kaikki Perivoilan 4 000 asukasta mahtuvat stadionille ja vielä muutama muu lisäksi. Stadion on uusittu muutama vuosi sitten ja nyt siellä on hulpeat tilat katettuine katsomoineen ja toimistoineen. 

Vaikka Agios Georgios Charodias -luostarin pihapiiri oli osittain raunioina, oli varsinainen kirkkorakennus entisöity ja hyvässä kunnossa. Luostarin rakennutti 1100-luvulla paikallinen aatelismies Venetsian vallan aikaan. Noin sata vuotta se toimi munkkiluostarina, jonka jälkeen se jäi tyhjilleen. Nyt pihan ovat vallanneet kissat ja kukat; myös remontti näytti olevan käynnissä yhdessä rakennuksessa. Perivoliassa on edelleen toiminnassa Pyhän Kolminaisuuden luostari, jonka ovet valitettavasti suljettiin nenäni edestä. Saavuin juuri siestan alkamisen aikaan puolilta päivin ja minut toivotettiin tervetulleeksi uudelleen kello 17. No, en jäänyt odottelemaan, vaan jatkoin matkaa pikkuteitä pitkin takaisin Haniaan ja Agai Apostoliin.

P.S. Pinkki linna jäi minulle mysteeriksi. Ehkä se oli jonkun rohkean ja omaperäisen rinsessan koti. 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti