perjantai 29. kesäkuuta 2018

Kournas-järvi, Kreeta

 


  
Christi haki minut ratsastusretkelle viisi minuuttia myöhässä, kovasti pahoitellen. Hän perusteli harkitun myöhästymisensä sillä, että ihmiset on helpompi löytää noutopaikasta hieman myöhässä, silloin he varmasti ovat paikalla. Tosin - hän jatkoi - suomalaiset ovat aina pari minuuttia etuajassa, joten heidät kyllä voisi noutaa ajallaan. Saksalaiset ovat kuulemma pysäkillä minutilleen oikeaan aikaan, ranskalaiset ja italialaiset ovat aina myöhässä ja venäläiset ovat kyllä oikeaan aikaan, mutta väärässä paikassa. Christin kanssa ei hiljaista hetkeä tullut ja matka Haniasta Kavrosin kylään sujui leppoisasti.

Tallilla minua hemmoiteltiin jälleen; kuten kokkauskurssilla perunat oli valmiiksi kuoritut, oli tallilla hevoset valmiiksi satuloitu. Hieman harmitti, mielelläni olisin tehnyt kaikki valmistelutkin itse tai ainakin ollut niissä mukana. Erato, hevoseni, odotti malttamattomana lenkille pääsyä. Sen liikehdinnästä huomasi, että se haluaisi jo lähteä. Erato näytti suhteellisen pienikokoiselta, mutta sen selkään päästyäni se vaikuttikin jättiläiseltä! Koska olen ratsastanut viimeksi lapsena, pelotti satulaan nouseminen - ja satulassa pysyminen - todella paljon. Viiden minuutin ratsastuksen jälkeen pelko muuttui jännityksesi ja - uskomatonta kyllä - tunnin ratsastamisen jälkeen osasin jo rentoutua. 

Kaikkiaan retkemme kesti kaksi tuntia, oppaiksini sain suomalaisen Katrin ja ruotsalaisen Paulinen, jotka olivat molemmat Christin tallilla vapaaehtoistyössä. Ratsastusreissulla kuljimme aluksi hiekkatietä pitkin oliivilehtojen lomassa. Kournasin järvi kimalteli kaukana alhaalla. Osan matkaa ratsastimme autotietä pitkin ja upeasti hevoset osasivat kulkea tienposkessa autoista välitttämättä. Ainoastaan yhden kerran Erato hieman liikehti hermostuneesti, kun ohiajavan auton pakoputki paukahti lähellämme. 

Ratsastimme kylän läpi, Kournas-järven rannalle. Olimme varsinainen nähtävyys ratsastaessamme tavernojen ja matkamuistomyymälöitten lomassa, saimme paljon ihailevia katseita. Tai siis hevoset saivat. Kournas on Kreetan ainoa luonnonjärvi ja se on rauhoitettu alue ja osa Natura 2000 -hanketta; mm. uiminen on siellä kielletty. Järvi on noin kilometrin halkaisijaltaan ja siellä asustaa liskoja ja kilpikonnia. Tiheä rantakasvillisuus takaa hyvät olot eri lintulajeille. Järvellä pesii mm. kuningaskalastajia, haikaroita, talitiaisia, sorsia, lokkeja ja kultakaloja. 

Ratsastuksen loputtua riisuin Eraton satulan ja sen selkä oli hiestä märkä. Sille annettiin heinää ja se päästettiin ansaitulle levolle laumansa luokse. Kotimatkalla Christi juttelee hevosistaan kuin saippuaoopperasta: Rose on Harryn vaimo, mutta nyt Harry on ottanut Chiquitan rakastajattarekseen. Insallah on taas sotajalalla Rockyn kanssa ja jos hän siirtää Insallahin toiseen aitaukseen, Akira pahoittaa siitä mielensä....





 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti