sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

Kissamos, Kreeta 

 



Kreetalainen kokkikoulu, osa 2

  
Kreetalaisen burekin salaisuus on ohueksi viipaloidut perunat ja kesäkurpitsat. Kreetalla syödään paljon kasvisruokia ja bureki on hyvä vaihtoehto moussakalle, jossa yleensä on mukana lampaanlihaa. Meitä kokkikoululaisia hieman hemmoteltiin, sillä perunat oli jo valmiiksi kuorittuja eikä meidän tarvinnut kuin viipaloida ne. Tosin emäntämme Elenin mielestä viipaleemme olivat liian paksuja ja niinpä hän puolitti viipaleitamme alle puolen sentin siivuiksi. Kesäkurpitsat viipaloitiin yhtä ohuiksi ja niistä ladottiin ensimmäinen kerros oliiviöljyllä lotrattu pellille. Seuraavaksi perunaviipaleet, sitten taas kesäkurpitsakerros, perunaa ja ylimmäksi vielä muutamia tomaattisiivuja. Väleihin ripoteltiin mausteeksi suolaa, pippuria, kuivattua oreganoa ja tuoretta minttua. Päälle ripoteltiin kreetalaista vuohenjuustoa, mizhitraa ja sekaan vielä täysmaitoa. 

Kun bureki kypsyi uunissa, teimme kierroksen Elenin tiluksilla. Hän esitteli meille yrttitarhansa ja keräsi samalla yrttejä kreetalaiseen salaattiimme. Kuljimme oliivi- ja appelsiinipuiden lomassa ja vierailimme perheen viinikellarissa. Pihalla on iso kaukalo, jossa viiniä valmistetaan. Kreetalaisen tradition mukaan vain miehet saavat polkea rypäleitä. Jos naiset ovat mukana polkemassa, tulee viinistä kuulemma huonoa. 

Odotellessamme bourekin valmistumista, otimme hiukan huikopalaa ja jatkoimme kokkaamista. Siitä kohta lisää.








1 kommentti: