torstai 7. kesäkuuta 2018

Hania, Kreeta 

 

 

 

Harmi, että minulla on huomenna työpäivä. Huominen, 8.6. on nimittäin Theodorin nimipäivä ja ainut päivä vuodessa, jolloin on luvallista vierailla St. Theodorin saarella. Saari sijaitsee Plataniaksen edustalla; tuo kuva on otettu Plataniaksen yläkylästä. St Theodori sijaitsee 800 metrin päässä rannasta ja pituutta sillä on yllättäen 3,8 kilometriä. Rannalta katsottuna saari näyttää olevan aivan lähellä ja huomattavasti pienempi. Saari on suojeltu ja siellä elää villejä kri kri -vuohia. Saarelle rantautuminen on ankarasti kiellettyä, vankeuden uhalla. Taitaa olla vuohille huominen päivä aikamoista shokkihoitoa kun ihmiset rynnistävät saarelle. Mutta onhan siellä varmaan tilaa molemmille.

Saari on saanut nimensä siellä sijainneen varhaiskristillisen kirkon, Agii Theodorin, mukaan. 1500-luvulla venetsialaiset rakensivat saarelle kaksi linnoitusta, Turlurun ja St. Theodoren, suojelemaan Plataniasta vihollisten hyökkäyksiltä. Rakentaminen oli kallista ja se valmistui kreetalaisten pakkotyön ansiosta.1600-luvulla turkkilaiset valloittivat saaren, sitten taas venetsialaiset ja jälleen kerran turkkilaiset, kunnes saari viimein siirtyi kreetalaisten hallintaan itsenäistymisen jälkeen. Kreikan historiassa on kyllä ollut niin paljon käänteitä, että hitaampia ihan heikottaa!

Legenda kertoo, ettei saarta - tai oikeammin saaria - ollut olemassakaan vielä varhaiskristillisenä aikana.  Eräänä aamuna asukkaat näkivät valtavan kokoisen hirviön (tai karhun) lähestyvän rannikkoa vauvan kanssa. Miehet ryhtyivät taisteluun keihäin ja ammuksin, naiset rupesivat ruokoilemaan. Pyhimykset kuulivat rukoukset ja niinpä hirviö vauvoinensa kivettyi ja niistä muodostui kaksi saarta: St. Theodori ja pikkuinen Glaraki. Todisteena tästä on vieläkin nähtävissä oleva luolan suuaukko, joka on tarinan mukaan hirviön ammottava kita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti