lauantai 18. kesäkuuta 2022

Meteora, Kreikka

Meteora = ilmassa oleva, on yksi UNESCOn maailmanperintökohteista, eikä syyttä. Taivaisiin kohoavat luostarit ovat vaikuttava näky. Tummat kallionlohkareet näyttävät siltä kuin voisivat kantaa koko maailman harteillaan.  Suurimpaan luostariin, Grand Meteoran luostariin on 300 rappusta - kuka lieneekään laskenut ne. Ensin rappusia alas ja sitten ylös. Luostarissa on kirkon lisäksi museo, jossa on ikoneja ja kirkollista esineistöä 1300-luvulta lähtien. Vaikuttavaa. Kuvaaminen useissa sisätiloissa on kiellettyä, joten joudutte uskomaan sanaani upeista kirkollisista esineistä.

Nämä luostarit ovat nähneet elämää vuosisatojen ajan mutta se ei ole mitään kalliolohkareiden 60 miljoonan vuoden iän rinnalla. Vesi, tuuli ja maanjäristukset ovat huuhtoneet kalliosta heikomman aineksen pois ja jäljelle on jäänyt pylväsmäiset kohoumat, korkein niistä kohoaa yli 600 metrin korkeuteen. Keskimäärin lohkareet ovat 300 metriä korkeita.

Alkujaan munkit asuivat kallioluolissa mutta luostareita alettin rakentamaan 1300-luvulla myös turvapaikoiksi valloittajia vastaan. Enimmillään alueella on ollut 30 luostaria, nyt vain kuusi. Rakennusurakka on ollut aikamoinen. Joko on kiivetty pystysuoraa kallion seinämää ylös tai sitten tavaraa on kuljetettu vinssien avustuksella koreissa ylös. Sijainti suojasi vihollisia vastaan ja luostarin museossa on kuvituksia mm. toisen maailmansodan ajalta. 

Vierailu oli mielenkiintoinen vaikka turistilaumaa katsellessa tulikin mieleeni kuinka Jeesus ajoi kaupustelijat pois temppeleistä. Vai miten se nyt menikään. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti