keskiviikko 23. tammikuuta 2019

Phuket Town, Thaimaa




i46 old town eli kiinalainen kahvila Phuketissa


"Taking an old thing and presenting it in a new way."

Nong esittelee kiinalaisia traditioita ja vanhoja tapoja uudella tavalla. Roengkiat Hongyok eli Nong edustaa neljättä sukupolvea Phuketissa. Hänen isoisoisä, kiinalainen munkki, muutti Thaimaahan, Phang-Ngaahan, tinakaivosten myötä. Hänen poikansa muutti Phuketiin ja alkoi rakentaa tinakaivosimperiumiaan. Parhaimmillaan perheellä oli yli 80 rakennusta omistuksessaan Phuket townissa. Suku oli aikanaan saaren rikkain ja on edelleenkin yksi saaren varakkaimmista suvuista. Varakkailla perheillä oli tapana lähettää lapset opiskelemaan muualle, ja sinne he yleensä jäivätkin. Nong kuitenkin jäi opiskelujensa jälkeen Phuketiin, jossa hän toimi ensin turistioppana, kunnes otti suvun talon ja bisnekset haltuunsa. Hän halusi tuoda perinteet nykypäivään ja kahvila, jonka hän on perustanut vanhaan kotitaloonsa, onkin saanut nimensä, i46, hänen suuresti ihailemansa Applen perustajan Steven Jobbsin mukaan. Myös tyttärelleen, joka siis edustaa viidettä sukupolvea,  hän on antanut lempinimen i. 

Nong haluaa esitellä turisteille ja paikallisille phuketinkiinalaisten elämää talossa, jonka hänen isoisänsä on rakentanut. Hänen isänsä on aina asunut talossa ja on edelleenkin mukana yritystoiminnassa. Vaikka meillä ei yhteistä kieltä olekaan, esittelee hän ylpeänä taloa ja seinällä roikkuvia valokuvia. Talo on tyypillinen paikallinen rakennus; julkisivu on kapea, viisi metriä leveä, mutta pituutta on sitäkin komeammin 70 metriä. Rakennus noudattelee kiinalaista arkkitehtuuria ja feng shuita. Siellä on sisällä mm. kaksi suihkulähdettä ja niitten yläpuolella taivas on kattona. Sadevesi valuu lattialle ja ilma virtaa vapaana, myös auringon valo pääsee sisätiloihin. Rakennuksen etuosassa on pieni myymälä, keskellä kahvila ja perällä on perheen koti. Yläkerrasta löytyy makuuhuoneet ja yksityistilat. 

Kahvilassa on tarjolla perinteisiä kiinalaisia leivonnaisia, lähinnä pikkuleipiä. Juomaksi on teetä, kahvin ja teen sekoitusta sekä lämmintä soijajuomaa. Seinät ovat täynnä historiaa ja tunnelmaa musta-valkokuvien muodossa. Suvun historian myötä minulle piirtyy kuva myös Phuketin ja sen maahanmuuttajien historiasta. Kiinalaisten myötä Phuketiin tulivat myös eurooppalaiset, lähinnä portugalilaiset. Molempien vaikutus näkyy kaupungin arkkitehtuurissa, jota kutsutaan sino-portugalilaiseksi arkkitehtuuriksi. Sen lisäksi että rakennukset ovat kapeita ja pitkiä, ovat ne yleensä kaksikerroksisia ja erittäin värikkäitä ja koristeltuja. Usein ulkonäkö pettää ja vaatimattomankin näköinen julkisivu kätkee sisäänsä suuria tiloja ja tarinoita.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti