perjantai 26. syyskuuta 2014

Bagan, Myanmar.

Yöbussilla matkaaminen Yangonista Baganiin oli yllättävän vaivatona, vaikka matka kestikin 10 tuntia. Matkaan lähdettiin puolituntia myöhässä eli 22.00. Bussi oli mukava express, jossa penkillä pystyi hyvin nukkumaan. Aluksi tarjoiltiin kahvia ja kakkua, sen jälkeen kaikki saivat hammasharjan :) Yöllä yhden aikoihin  pysähdyttiin syömään  ja kaikkien oli noustava pois bussista tauon ajaksi. Mutta sen jälkeen nukuin Baganiin saakka.

Perillä täytyi ottaa taksi, sillä täällä bussiasemat näyttävät sijaitsevan noin 10 kilsaa keskustasta. Eka päivänä vuokrasin fillarin, jolla oli helppoa tutustua lähiseutuun - mitä nyt ketjut tippuivat vähän väliä. No, sainpahan syyn ottaa kontaktia paikallisiin, kun pyysin apua ketjujen paikoille laittamisessa. Tänään vuokrasin sähköfillarin, jolla matka taittui helpommin ja kauemmaksi. Baganissa on noin 10 000 asukasta ja alueella on kolme "keskusta": New Bagan, Old Bagan ja Downtown. Temppeleiden lisäksi täällä on markkinat ja ....no, eipä sitten juuri muuta.

Alueella on noin 2 300 temppeliä. Aikoinaan niitä on ollut 10 000, mutta ne ovat aikojen saatossa tuhoutuneet. Nykyään temppeleitä restauroidaan ja täällä on nähtävillä koko kirjo raunioista kullattuihin kupoleihin. Bagan on listalla Unescon maailmanperintökohteeksi, mutta valitettavasti sotilashallinto on rakentanut alueelle pari uutta rakennusta, joita ei perintökohteissa saisi olla sekä restauroinut temppeleitä  nopeaa tahtia turismin lisäämiseksi eli laatu ei aina ole kohdillaan.

Paikalliset ihmiset ovat todella ystävällisiä ja auttavaisia. Nuoret haluavat valokuvaan ja vähän vanhemmat haluavat jutella ja harjoitella englanninkielentaitoaan. Mopo on täällä peruskulkuväline hevoskärryjen ohella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti