lauantai 7. tammikuuta 2023

Bryssel, Belgia


Victor Horta

Bryssel on rumankaunis kaupunki - tai kaupungissa on ruma ja kaunis rinnakkain. Täällä on rähjää ja tuhrua, mutta perinteiset kaupunkitalot - kapeat ja korkeat - ovat upeita. Katukuvasta ruman tekee roskapussit, jotka illalla heitetään jalkakäytävälle. Tämä aiheuttaa lisähaasteen kun ulkoiluttaa koiria; jokaista roskapussia täytyy käydä haistelemassa. Monet taloista ovat tyyliltään art decoa ja julkisivut ovat täynnä hienoja yksityiskohtia. Ensimmäisen art deco-rakennuksen tänne piirsi - ja samalla aloitti uuden trendin 1800-luvun lopulla - arkkitehti Victor Horta. Eilen kävelin vahingossa Victor Horta-museon ohi täällä St Gillesin kaupunginosassa, jossa nyt majailen. Sisään en päässyt, sillä vierailu täytyy varata etukäteen. Mutta nyt mulla on vierailu varattuna tälle päivälle ja museolle kotoa matkaa on vain 900 metriä.

Kello 11.45 talsin sisään Victor Horta-museoon. Ovesta en päässyt sisälle ennen kun esitin varaukseni. Puhelin piti jättää säilöön, kuvia sisällä ei saanut ottaa - miksiköhän? Mutta Hortan museon kotisivulta voi katsoa kuvia Hortan entisestä kotitalosta ja toimistosta. Horta oli siis johtava arkkitehti 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkupuoliskolla, ja hänen jälkensä näkyy Brysselin katukuvassa. Tunnistin monta hänen suunnittelemaansa taloa kuten Kuninkaalliset kasvihuoneet ja Taidemuseon. Monet hänen luomuksensa on valitettavasti tuhottu art decon mentyä pois muodista 1900-luvun puolivälin jälkeen.

Koirien kanssa on pientä edistystä tapahtunut. Cadburyn kanssa päästiin eilen ja tänään puistoon saakka, hitaasti mutta varmasti. Mischan kanssa edetään pienin askelin, ulkona käydään pikaisesti kääntymässä. Se pitää päästää välillä takapihalle pissalle. Sinnekään Mischa ei halua vapaaehtoisesti mennä mutta kannan sen sinne ja odotan että ainakin pissat tekee. Eilen Mischa oksensi ja pissasi sisälle. Olen jo kolmas koiravahti täällä parin viikon sisällä. Varmasti koiratkin vähän stressaavat ja testaavat uutta ihmistä. Kissa ehkä sopeutuu helpommin. Kaikki eläimet ovat sisällä kuitenkin rentoja ja tunkevat syliini kun sohvalle istahdan. Tungosta riittää mutta mukavalta tuntuu.

Museosta kotiin kävelin talojen julkisivuja tutkien ja art deco-vaikutteita etsien. Paljon niitä löytyikin, alla muutamia kuvia.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti