lauantai 24. syyskuuta 2022

Nisyros, Kreikka



Nisyros. Taas yksi ihana pieni saari Kreikassa. Joskus kyllä tuntuu että Kreikka olisi parempi paikka ilman kreikkalaisia. Enimmäkseen ihmiset ovat ihan tavallisia, mitä nyt hieman äänekkäämpiä ja itsetietoisempia kuin vaikka suomalaiset. Nisyroksen saari on kaunis mutta tuulinen. Tänään on kylmä päivä, lämpötila tippui yhdessä yössä 30 asteesta 24 asteeseen. Tuulee pohjoisesta, pitkähihainen on tarpeen. Syksy tekee tuloaan. Paikallinen kollegani suri jo tänään kesäkauden loppumista ja saarien tyhjentymistä. Nuorille aktiivisille ihmisille turistikauden loppu on pieni kuolema. Talvella ei tapahdu mitään ja vain muutama kahvila on auki. Kuulemma masennus iskee. Töitä ei ole, eikä kesällä ansaitut rahat riitä loputtomiin.

Nisyroksen saarellakin mahtuu hyvin kävelemään kapeita kujia pitkin. Ravintolat ovat tyhjillään, suuria turistimassoja tänne ei enää loppukesästä tule. Saarella on kaksi kylää ja Mandraki eli pääkaupunki. Mandraki tarkoittaa puolikorkeaa muuria, joka on rakennettu rannalle tuulelta ja pärskeiltä suojaksi. Täällä törmään ensimmäistä kertaa tomaatti- ja bataattijäätelöihin. Maistelen tomaattihilloa, josta jäätelö on tehty. Kun tarpeeksi laittaa sokeria, maistuu tomaattikin makealta. Tomaatin maun hillosta tunnistaa just ja just. Saaren erikoisuus on mantelista ja siirapista tehty erittäin makea juoma, soumada, yskänlääkkeenäkin käytetty. Kaikki tuntuu Kreikassa olevan överimakeaa, soumadaa käyttäisin kakkujen ja leivonnaisten kostuttamiseen, en janojuomaksi

Nisyroksen saarella ykkösvierailukohde on Stefanos-tulivuoren haiseva kraatteri. Tulivuori on aktiivinen mutta nukkuva. Se on viimeksi purkautunut vuonna 1888. Oikeastaan suurimman vaikutuksen alueella tekee rikin katku, ei niinkään kraatteri. Tosin kraatterin 30 metriä korkean reunan vulkaaniset mineraalikerrostumat ovat hienot, erityisesti keltainen aines hehkuu kirkkaana. Kraatteri näyttää kauniilta. Alas kraatteriin kävelee viisi minuuttia, samoin ylös. Alhaalla hiekka on hienoa ja reunamilta tupruaa savua tulivuoren onkaloista. Maa ei ole erityisen lämmintä, vaikka niin oletin. Täällä ei kasva mitään, kaikki on kuivaa ja kuollutta. Vain pinnan alla elää.

Nisyroksen tuliaisina toin kotiin vahvan ja pistävän rikin hajun. Kotiin tultuani täytyi heti mennä suihkuun ja heittää kaikki päällä olleet vaatteet pyykkiin. Kengätkin piti pestä. Vaikka kuinka kuuraan ja puunaan, mädän kananmunan haju ei lähde pois millään. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti