tiistai 5. helmikuuta 2019

Bangkok, Thaimaa



Bangkokissa ilma on raskasta hengittää. Saastesumu saa auringonlaskun näyttämään utuisen mystisestä, mutta päivällä se ei päästä aurinkoa lävitseen. Monella on maski kasvoilla ja sitä minullekin suositellaan useampaan otteeseen. Liikenne on kuin Lontoossa - vieläkin vilkkaampaan. Autot seisovat ruuhkissa ja skootterit ja mopotaksit pujottelevat autojen välissä. Onneksi täällä on myös julkista liikennettä. Skytrain eli ilmajuna eli BTS kulkee nimensä mukaisesti yläilmoissa, katujen yläpuolella. MRT on paikallinen metro, mutta valitettavasti sama lippu ei käy em. kulkuvälineisiin, vaan molemmissa on oma lippunsa. Liikkuminen maksaa matkan pituudesta riippuen 15-52 bahtia eli 0,40-1,40 euroa. Näillä välineillä vältät ruuhkan vaunujen ulkopuolella, mutta et sisäpuolella. Varsinkin ruuhka-aikaan sekä asemat että vaunut ovat ahdistavia paikkoja omaan tilaan tottuneelle suomalaiselle. 

Taksit ovat Bangkokissa edullisia verrattuna Phuketiin. Samaan hintaan pääset Bangkokissa kaksikymmentä kilometriä ja Phuketissa kaksi kilometriä. Aivan käsittämätön ero. Ja kun Phuketissa ei juurikaan bussiliikennettä ole, pääsee Bangkokissa bussilla liikkumaan alhaisimmillaan 7 bahtin hintaan. Tosin tuo 7 bahtin lippu oikeuttaa bussiin, jossa ei ole ilmastointia. Mikäli mielit ilmastoituun bussiin, tulee sinun siitä pulittaa 11 bahtia - ja tuo ilmastointi tarkoittaa kattoon kiinniruuvattuja tuulettimia, joiden teho on hyvin kyseenalainen.

Chao Phraya-joki halkoo Bangkokia. Rannalta toiselle pääsee ilmaisella lautalla tai taksiveneellä. Jos haluat vauhtia ja vaarallisia tilanteita, suosittelen mopotaksia. Se on nopea kulkuväline lyhyille matkoille, muttei kovin turvallinen. Kilometrin matka maksoi 30 bahtia eli noin 80 senttiä. Bangkokissa on kohtuullisen hyväkuntoisia ja leveitä jalkakäytäviä, mitä nyt paikoin sähkötolppa tai jokin pömpeli on sijoitettu keskelle jalkakäytävää. Liikennevaloihin ei kannata luottaa; vaikka punainen valo vaihtuu autoilijoille, jatkuu autojen virta vielä tovin punaisillakin. Onneksi kaupungissa on puistoja, joihin pääsee hetkeksi pakoon kaoottista liikennettä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti