perjantai 12. lokakuuta 2018

Akrotiri, Kreeta




Gouverneto Monastery eli Enkelten Valtiattaren (Neitsyt Marian) luostari


Gouverneton luostari on kuin mini-Agia Triada; samaan tyyliin rakennettu, ainoastaan pienempi. Gouvernetokin on rakennettu Venetsialaisen linnoituksen muotoon ja keskellä pihaa on kirkko. Luostari on rakennettu 1500-luvulla  ja aikoinaan sitä on asustanut 60 munkkia. Luostarissa on 50 keljaa eli munkin kammiota, mutta nykyään siellä asuu vain viisi munkkia. Tämäkään luostari ei ole välttynyt ottomaanien valloitukselta, Kreetan vapaussodalta tai toisen maailmansodan melskeeltä. Sodan aikaan siellä on sijainnut mm. saksalaisten tukikohta.


Satuimme vierailemaan luostarissa Saint Georgen juhlapäivänä. Portista sisään astuttuamme saimme palan kuminalla maustettua leipää, pienen palan juustopiirasta ja lusikallisen siemeniä. Nämä kuulemma symboloivat kasvua ja kuolemaa. Istahdimme luostarin muurille nauttimaan symbolista välipalaamme ja katselimme kun paikallisia valui kirkkoon. Mitään emme seremoniasta ymmärtäneet ja pysyttelimme hieman kauempana, ettemme häiritsisi tapahtumaa. Ihmetyksemme herätti hopeinen rasia, jossa oli pääkallo. Ihmiset kävivät ohikulkiessaan suutelemassa pääkallon lakea. Ehkä kallo on luostarin perustajan Saint John Xenosin kallo?
 


Arkoudospilios Cave eli Karhuluola


Luostari sijaitsee rauhallisella paikalla noin 260 metrin korkeudessa merenpinnasta. Sieltä lähtee kivikkoinen polku kohti merenrantaa ja matkan varrella, noin 15 minuutin patikoinnin  päässä, on Arloudospiliosin luola. Luola on toiminut muinaisina aikoina temppelinä ja se on omistettu Artemis-jumalalle, joka voi ottaa halutessaan karhun muodon. Alla olevassa kuvassa voi nähdä karhun hahmon, jotkut kuitenkin näkevät siinä Neitsyt Marian. Legendan mukaan Neitsyt Maria kivettyi nähdessään karhun juovan vettä säiliöstä, jättäen näin luolassa asuneet munkit janoisiksi.

Polkua olisi voinut tallustaa vielä puolen tunnin verran alaspäin ja päätyä Katholikon luostariin. Polku oli kuitenkin sen verran kivikkoinen ja jyrkkä, ettei narusandaaleissa sinne ollut menemistä. Ehkä sitten ensi kerralla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti