perjantai 5. lokakuuta 2018

Akrotiri, Kreeta


























Agia Triada Tzagaroli eli Pyhän kominaisuuden luostari


Kävin ajelemassa Akrotirin niemimaalla. Siellä sijaitsee mm. lentokenttä, Stavrosin ranta, jossa Zorbas on kuvattu, Seitan limanin ranta sekä Agia Triadan luostari. Luostari oli kuin pieni pala paratiisia maan päällä. Kun astuin sisään luostarin sisäpihalle, sain kierrellä tovin yksikseni ja nauttia paikan pyhyydestä ja ihmeellisestä rauhasta. Rakennuksia reunustavat kaariholvein koristellut käytävät, joilla luostarin pulskat kissat makoilevat. Tuossa ylhäällä olevassa kuvassa on luostarin kirkko, joka sijoittuu alueen keskelle. Sitä ympäröi vehmas puutarha ja koko alueen kiertävä tiivis, linnoitusmaisesti rakennettu talojen rivistö. Tältä yläilmoista kuvatulta videolta näkee hyvin luostarialueen.

Alkujaan paikalla oli pieni, yhden munkin ylläpitämä kirkko. Munkin kuoltua kirkko rapautui ja Zangarolin veljekset saivat luvan rakentaa alueelle luostarin 1600-luvulla. Silloin Kreeta oli venetsialaisten vallan alla ja veljekset edustivat kreetalais-venetsialaista mahtisukua. He olivat koulutettuja ja he toivat rakennuskompleksiin tuulahduksen eurooppalaista arkkitehtuuria. Ottomaanien ottaessa vallan ei luostarikaan välttynyt tuholta. Turkkilaiset kutsuivat luostaria nimellä  "Selvili Manastir" eli Luostari jossa on sypressejä - ja niitähän siellä vieläkin on reunustamassa luostariin vievää tietä. 

Luostarin museo on erittäin vakuuttava. Siellä on kokoelma mm. hyvin säilyneitä ikoneja, kirjoja ja asusteita. Vanhimmat esineet ovat 1100-luvulta. Ei voi kuin ihmetellä, millaisia esineitä siellä on ollut luostarin kukoistuksen aikaan, ennen Ottomaanien ja tulipalojen aiheuttamaa tuhoa. Sisätiloissa ei saanut kuvata, mutta täällä voi katsoa kuvia luostarin upeasta kirkosta.

Nykyään munkit valmistavat luostarissa luomuviinejä ja -oliiviöljyjä, jotka ovat saaneet useita kansainvälisiä palkintoja. Tuotannossa on myös rakia, hunajaa ja oliiviöljysaippuoita. Tuotteita voi osaa joko luostarin myymälästä tai näin nykyaikaan myös nettikaupasta

Kun paikalle pölähti bussilastillinen vierailijoita ja nuoret alkoivat ottaa selfieitä luostarin pihalla, oli minun aika jatkaa matkaa.





















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti