tiistai 17. heinäkuuta 2018

Rethymnon, Kreeta

 

Rethymnonissa, kuten kaikkalla Kreetalla ja Kreikassa, on historia läsnä kokoajan. Ei ainoastaan lähihistoria vaan myös muinainen historia, joka ulottuu tuhansia ja tuhansia vuosia taaksepäin kattaen historialliset aikakaudet aina kivikaudesta antiikin ja minolaisen kauden kautta Kreikan itsenäistymiseen. Kreetan yliopiston historian ja arkeologisen laitoksen mukaan Kreeta on ollut asuttuna noin 130 000 vuoden ajan, kun taas Suomi on ollut asuttuna ainoastaan 11 000 vuoden ajan. 

Historian lisäksi saarella on nähtävillä nykytaidetta, tosin historia on usein nähtävissä myös nykytaideteoksissa. Rethymnonissa sijaitsee pieni nykytaiteen museo Contemporary Art Museum of Crete, jossa oli meneillään näyttely nimeltä Paperikuu. Se perustuu kreikkalaiseen sävellykseen "Hartino to Feggaraki" eli Vain paperikuu. Laulun sanat ja näyttely viittaavat illuusion maailmaan, joka perustuu totuudelle ja valheille paremman tulevaisuuden puolesta. Sekä paperi materiaalina että monet yhteiskunnalliset tilanteet ovat hauraita ja vaativat käsittelijöiltään suurta taitoa.

Laulussa lauletaan “the sea will bring birds, and golden stars the wind, to touch your hair and kiss your hand, only paper is the moon, false is the seashore, if you believed me a little, all would be real.”

Vapaasti suomennettuna jotenkin näin:

"Meri tuo linnut ja kultaiset tähdet tuovat tuulen, hyväilemään hiuksiasi ja suutelemaan kättäsi, kuu on vain paperia, valheellinen on merenranta, jos uskoisit minua vähän, kaikki olisi todellista. "

Täältä löytyy kreikkalaisen, Haniasta kotoisin olevan, Nana Mouskourin tulkinta laulusta.

 



 

 

 

 

 

 


 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti