tiistai 31. heinäkuuta 2018

Hania, Kreeta

 

 

Kreetan rannat ovat kauniita ja merivesi käsittämättömän turkoosia. Käsittämätöntä on myös se muovin määrä, mitä rannoilla ajelehtii. Usein kävellessäni rannalla kerään muovia ja vien ne lähimpään roskikseen  - jota ei ole kovin helppoa aina löytää. Ja sitten kun löydän sen, on pieni astia jo tupaten täynnä, eikä siinä ole kantta, joten roskat lentelevät siitä takaisin luontoon. Täällä kierrätetään muovi, kartonki ja lasit, mutta asenne kierrätykseen ei ole kovin myönteinen. Kaupoissa ostokset pakataan moneen kertaan muovipusseihin ja kun kieltäydyn muovipussista, pidetään minua kummajaisena. Myös rannoilla paikalliset katsovat ihmeissään, kun korjaan muovia talteen, mutta turistit tuntuvat ymmärtävän sen; en ole ainoa roskankerääjä rannalla.

WWF:n eli World Wide Fund for Nature eli Maailman  luonnonsäätiö on arvioinut, että 40% muoviroskista Välimeressä on turismin aiheuttamaa. Välimerellä lomailee vuosittain yli 200 miljoonaa turistia ja suurin osa muovista tulee Turkin ja Espanjan alueilta. Käytännössä kaikki Välimeren eläimet ovat syöneet muoviroskaa ja kalastajien verkkoon päätyy ajoittain enemmän muovia kuin kalaa. Ravintoketjuun joutuessaan muovi uhkaa myös ihmisten terveyttä. 

Suurin yksittäinen ongelma on kertakäyttöpakkaukset kuten juomapullot. Yksistään Espanjassa käytetään vuodessa 3,5 miljardia muovipulloa juomille ja 1,5 miljardia muovitettua kertakäyttökahvikuppia. Muovipullon hajoaminen meressä kestää 450 vuotta. Muovipullojen ja -pakkausten lisäksi muovipussit valtaavat luonnon. Muovipussit on jo kielletty muutamissa maissa mm. Kiinassa ja Intiassa, viimeismpänä joukkoon liittyi Kenia. Keniassa käytettiin aiemmin noin 300 miljoonaa muovipussia vuosittain ja koska kierrätystä ei saatu toimimaan, kiellettiin muovipussit kokonaan.

Seuraavan kerran kun kaupan kassa kysyy sinulta "laitetaanko pakasteet pieneen pussiin", mitä vastaat? 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti