lauantai 21. heinäkuuta 2018

Gramvousa ja Balos, Kreeta

 

Balos

 

 

Risteilyä ja rentoutumista 

 

Hyppäsimme kollegani kanssa aamulla bussiin, mittarin näyttäessä kahdeksan aikoihin +32° C. Matkasimme Kissamos´in satamaan, josta lähdimme merelle m/s Gramvousalla. Laiva oli - yllätys, yllätys - täynnä, onhan nyt kesäsesonki Kreetalla, tosin vielä kuulemma vilkastuu tästäkin elokuussa. Enemmistö matkustajista oli venäläisiä, suomalaisia huomasin vain kaksi seuruetta. Laivalle mahtui 1 000 ihmistä. Laivalla se ei juurikaan haitannut, mutta esim. Gramvousan pienelle saarelle tuo ihmismäärä (+muut matkaajat) oli kyllä liikaa. 

 

Gramvousan saarella meillä oli reilu tunti aikaa, eikä se kyllä ollut tarpeeksi. Jo pelkästään Venetsialaiselle linnoitukselle kiipeäminen ja sieltä alastulemiseen olisi mennyt tunti, eikä silloin olisi jäänyt aikaa uimiseen ja saaren tutkailuun. Linnoitukseen päästäkseen joutuu kulkemaan reilun 400 metrin matkan kivirappuja pitkin, jyrkästi ylöspäin. Varmasti upeat näkymät ja hieno linnoitus, mutta rappujen kulkeminen peräkanaa 990 muun turistin seassa ei kiinnostanut. Lähdimme kävelemään pienestä rannanpoukamasta poispäin, tutkimaan rannalle uponneen laiva hylkyä. Rannalla oli haasteellista liikkua, kivet olivat terävän rosoisia eikä uimaankaan päässyt kuin ruuhkaisesta puokamasta. Kaunista, joo, mutta ei kovin viihtyisää.

 

Laivan lipuessa Balosin lahdelle, ehdimme syömään lämpimän lounaan, täytettyjä vihanneksia ja kreetalaista salaattia, laivan kanttiinista. Taas rantauduimme laivasta suoraan kivikolle ja hypimme katkeamattomana virtana kiveltä kivelle päästäksemme Baloksen laguunimaiselle hiekkarannalle. Rannan poukama on kauttaaltaan matala, kristallin kirkas vesi ylettyy juuri ja juuri nilkkoihin saakka. Meren puolella vesi on syvän vihertävän turkoosia - ei ihme, että näitä rantoja pidetään Kreetan kauneimpina. Tosin hiekkaranta oli kivinen ja rantaviiva likainen; olisiko ollut levää vai mitä mönjää lieneekään, ja uimaan pääsi vain osasta rantaa.

 

Oli rentouttavaa viettää päivä merellä ja ulkoilmassa. Meri oli kaunis ja jatkuvasti muuttuva. Rannat sen sijaan tuntuivat ihmisten pilaamilta, massaturismi ei sovi joka paikkaan. Voin vaan kuvitella, kuinka upeaa täällä on turistimassojen lähtiessä ja hiljaisuuden laskeutuessa rannalle.

 

 

Gramvousa

Balos

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti