keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Kato Stalos, Kreeta

 

 

Kun lähdin Kreetalle, kuvittelin aloittavani terveellisen ruokavalion Välimeren hengessä. No, ruokavalion kyllä, mutta terveellisen.... Oma suosikkiravintola on täältä jo löytynyt, naapurikylässä sijaitseva Maria´s Taverna - suosittelen! Löysin myös uuden suosikkikahvilan Hanian vanhasta kaupungista, mutta toista kertaa sinne en ole löytänyt, sen verran sokkeloinen vanha kaupunki on. 

Kreetalaisen ruokavalion perusta on oliiviöljy - ja nimenomaan korkealaatuinen neitsytoliiviöljy - sitä laitetaan varmaan kaikkiin ruokiin. Ja vielä ripaus sitruunaa ja yrttejä, niin ollaan ruuanlaitossa jo pitkällä. Oliiviöljyn terveysvaikutuksia lienee turha edes mainita, mutta kerronpa vaan että siinä on ihan sama rasvahappojen koostumus kuin äidinmaidossa. Ei siis voi olla muuta kuin terveellistä ja ravitsevaa.

Kreikkalaiseen salaattiin eli horiatiki salataan pilkotaan ainekset reilulla kädellä. Tomaatit, kurkku, vihreä paprika, punasipuli, oliivit. Yleensä fetajuusto on salaatin päällä isona palana. Kreeetalaisessa versiossa voi joukossa olla myös leipäpaloja.

Tzatsiki valmistetaan kreikkalaisesta jogurtista ja siihen lisätään reilusti valkosipulia. Joukkoon voi laittaa joko tuore- tai etikkakurkkua. Ja tietysti loraus oliiviöljyä ja pisteenä i:n päällä ryppyinen oliivi.
Mezédes´it ovat kreikkalaisia alkupaloja. Kreikkalainen ruoka on saanut vaikutteita sekä idästä että lännestä. Nämä bruchettan tyyppiset leivät ovat lähtöjään Italiasta. Saman tyyppistä ruokakulttuuria löytyy myös Turkista, Albaniasta ja Makedoniasta.

Kesäkurpitsasta valmistetut kolokithokeftedespallerot  ovat maukkaita ja tietysti oliiviöljyssä uppopaistettuja. Oliiviöljyn sietää 290 asteen lämpötilan ja juuri kun öljy alkaa hieman savuta, on aika heittää raaka-aineet pannuun.
 

Uppopaistetut sienet saavat ihanan kirpeän maun päälle puristetusta sitruunasta. Muita mausteita ei sitten tarvitakaan.







Kesäkurpitsat on leivitetty kevyesti ja uppopaistettu oliiviöljyssä. Pinnalla hieman suolaa.




Paprikat, tomaatit ja kesäkurpitsa täytetään riisillä ja yrteillä, joskus lisänä voi olla lampaanlihaan. Kreetalla syödään satokausien mukaan sitä ruokaa, mitä milloinkin on edullisesti (tai puutarhassa) tarjolla. Yrtit antavat ruokiin hennon maun ja niiden lisäksi mausteena käytetään yleensä vain suolaa. Pippureita ja chilejä käytetään vähemmän. Kreikassa syödään paljon perunaa ja perunaruokia, tässä perunat uppopaistettuina.
Bureki on kasvisversio musakasta ja sitä syödään vain Kreetalla. Musakan voi tehdä munakoison sijaan myös artisokasta. Burekissa vuokaan lajitellaan kerroksittain perunaa, kesäkurpitsaa ja tomaattia. Päälle reilusti mizithra-juustoa, mausteeksi minttua tai oreganoa.
Appelsiinisato on nyt parhaimmillaan. Kauden aikana saadaan 2-3 satoa, säästä riippuen. Appelsiinipuita täällä on noin viisi miljoonaa ja niitä tuntuu todella olevan kaikkialla. Appelsiinit ovat todella mehukkaita ja makeita. Seuraavaksi odotellaan viikunasatoa.


Hautalöytöjen perusteella tiedetään, että kreetalaiset ovat olleet pronssikaudelta lähtien Euroopan pitkäikäisin kansa. Oli surullista kuulla, että nykyään kreetalaiset lapset ovat Euroopan lihavimpia. Tässä taas yksi massaturismin ja globalisaation lieveilmiöistä; paikallisten muuttuva ruokavalio ja roskaruoka.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti