sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Hania // Omalos, Kreeta

 

Kalo Paska!

 

Eli hyvää pääsiäistä. Täällä vietettiin pääsiäistä viime viikolla ja pääsin osallistumaan pääsiäisyön jumalanpalvelukseen ja pääsiäissunnuntain juhlalounaalle. Kreikan ortodoksit, joita on 98% väestöstä, ovat paastonneet neljäkymmentä vuorokautta ennen pääsiäistä ja useimmille se on tainnut tarkoittaa lihan syönnistä luopumista tuoksi ajaksi. Viime viikko on ollut Hiljainen viikko ja se on käytetty pääsiäiseen valmistautumiseen mm. siivoamalla, maalaamalla pääsiäismunia ja valmistelemalla pääsiäisruokia.

 

Hiljaisena lauantaina alkoi Hanian vanhassa kaupungissa Pyhän Marian kirkossa eli Trimartiri Cathedralissa pääsiäisyön palvelus yhdeltätoista illalla ja se kesti vähän yli puolenyön. Pitkän perjantain kynttiläkulkue ja Hiljaisen lauantain Pyhän valon kotiin kuljettaminen ovat tärkeitä seremonioita, joilla koti siunataan seuraavaksi vuodeksi. Pyhä tuli lennätetään ensiksi Jerusalemista Ateenaan ja sieltä sitten eri puolille Kreikkaa. Keskiyön palveluksessa pappi aloittaa Pyhän tulen jakamisen seurakuntalaisille sanomalla "Khristos anesti! (Kristus nousi kuolleesta) johon Pyhän tulen vastaanottaja vastaa "Alithos o kirios!" (Totisesti nousi!). Ketjua jatketaan niin kauan kunnes kaikilla on valkoisessa kynttilässään Pyhä valo. Tuli viedään kotiin kynttilöissä, koti siunataan ja juhliminen voi alkaa. Keskiyöllä alkoi kuulua kova pauke ja räiske, ja sen jälkeen alkoi ilotulitus. 

 

Pääsiäissunnuntai on perinteisesti vapaapäivä kaikilla kreikkalaisilla. Silloin kokoonnutaan perheen ja suvun kesken juhlalounaalle. Kokonaisen lampaan grillaaminen pääsiäisenä on kreikkalaisille yhtä tärkeää kuin meille suomalaisille kinkun paistaminen jouluna. Paikallinen yhteistyökumppanimme kutsui meidät lounaalle Omalosin ylätasangolle upeisiin kreetalaisiin maisemiin. Pöytä notkui herkuista, lähinnä liharuuista. Lammasta oli tarjolla monessa eri muodossa. Lisäksi tarjottiin vuohenlihaa ja perinteistä kreikkalaista majiritsaa, joka on valmistettu  lampaan sisäelimistä. Sisäelimet on paketoitu vartaaksi lampaan suolella ja grillattu avotulella. Ja kun Kreikassa ollaan, tarjolla oli myös kreikkalaista salaattia, tzatzikia ja paikallista viiniä.

 

Ruokailun jälkeen alkoi munasota. Jokainen sai yhden kananmunan, joka on Jeesuksen veren mukaan maalattu punaiseksi. Muna kopautetaan kaverin munaa vasten ja kierrosta jatketaan niin kauan, kunnes vain yhdellä kisaajalla on ehjä muna. Tälle henkilölle on luvassa siunausta ja onnea tulevalle vuodelle.


Kreikkalainen pääsiäinen muistutti tärkeydessään suomalaista joulua ja tavoiltaan suomalaista uutta vuotta. Juhla on harras ja perhekeskeinen. Kirkollisuuden ja hengellisyyden lisäksi sillä haetaan onnea ja siunausta tulevalle vuodelle.

 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti